OIE

Masdar, Taaleri ugovorili finansiranje projekta vetroelektrane Čibuk 2 u Srbiji

Masdar Taaleri Čibuk 2 vetroelektrana Srbija CfD

Foto: Masdar

Objavljeno

24.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Masdar i Taaleri SolarWind III Fund su zaokružili finansiranje projekta vetroelektrane Čibuk 2 u Srbiji kreditnim aranžmanom kojeg su odobrili UniCredit i Erste. Projektna firma Čibuk 2 Wind Energy, koju je osnovala mešovita kompanije Masdar Taaleri Generation, potpisala je s Elektroprivredom Srbije ugovore o otkupu električne energije, balansiranju i tržišnoj premiji. Ovo postrojenje kapaciteta 154 megavata biće izgrađeno do postojeće vetroelektrane Čibuk, od 158 megavata.

Abu Dhabi Future Energy Co. – Masdar i finska Taaleri Energia su svoj vetropark Čibuk 1 u opštini Kovin pustili u rad 2019. godine. Sa svojih 158 megavata je najveći u Srbiji i na Zapadnom Balkanu. A sada je Masdar Taaleri Generation obeležio zatvaranje finansijske konstrukcije za Čibuk 2. Vlasnici ove mešovite kompanije su Masdar i Taaleri Solar Wind III Fund. Novi pogon će biti izgrađen pored postojećeg, a sa prenosnom mrežom će biti spojeni u istoj tački.

Drugi deo kompleksa će činiti 22 Nordex turbine od ukupno 154 megavata. Ta kompanija je takođe dobila 35-godišnji ugovor o upravljanju vetroelektranom i njenom održavanju.

Kreditni aranžman je vredan 144 miliona evra

Unicredit Bank Srbija, Erste Bank Srbija i Erste Group su odobrili projektno finansiranje u vidu kreditnog aranžmana od ukupno 144 miliona evra. Pravni savetnik tih finansijskih institucija u transakciji bila je advokatska kancelarija Petrikić & Partneri AOD, u saradnji sa firmom CMS Reich-Rohrwig Hainz.

„Uspešno okončanje finansiranja Čibuka 2 je još jedan orijentir u razvoju kapaciteta obnovljive energije u Srbiji, koja je za Masdar strateško tržište u okviru ekspanzije u Centralnu i Istočnu Evropu. Današnja objava je dokaz poverenja investitora u razvoj obnovljive energije u Srbiji. Masdar planira da poveća svoja ulaganja u regionu i radujemo se daljoj snažnoj podršci investicione zajednice“, izjavio je generalni direktor Muhamed Džamil el-Ramahi.

Masdar Taaleri ugovorili finansiranje projekta vetroelektrane Cibuk 2 Srbiji

Briljantne aukcije za CfD-ove

Masdar planira da izgradnju Čibuka 2 dovrši najkasnije u prvom tromesečju 2026. godine. Lokacija je između Bavaništa i Mramorka u opštini Kovin i Dolova, koje je na teritoriji grada Pančeva. Masdar Taaleri Generation je projekat razvio u partnerstvu s domaćim preduzećem New Energy Solutions.

Čibuk 2 je jedan od pobednika sa prve aukcije u Srbiji za struju iz vetroelektrana. Održana je pre godinu dana. Cenom od 73,7 evra po megavat-satu osvojio je tržišnu premiju u formi ugovora o razlici u ceni (CfD) za deo budućeg vetroparka od 108,5 megavata.

Direktor uprave kompanije Taaleri Energia Kai Rintala ocenio je investiciju u Čibuk 1 uspešnom. „Kvalitet izrade projekta za vetrofarmu Čibuk 2 te paket za finansiranje, otkup struje i turbine koji smo obezbedili daje nam veru da da ćemo uspeti da ponovimo taj uspeh sa fondom Taaleri SolarWind III“, dodao je.

Aukcije za CfD-ove su bile „briljantne“, po Rintalinom mišljenju. „CfD-ovi jesu deo puta ka potpuno liberalizovanom tržištu električne energije, ali ovo je verovetno jedan od najboljih CfD-ova koje sam video“, naglasio je.

UniCredit, Erste obezbedili po polovinu kreditnog paketa

UniCredit banka je imala ulogu finansijskog savetnika pre dve godine pri refinansiranju projekta Čibuk 1. „Mi smo na tržištu prepoznati kao banka finansijer velikih vetroparkova, gde smo od osam operativnih do sada finansirali pet, od kojih tri samostalno“, izjavio je predsednik Izvršnog odbora UniCredit banke Srbija Nikola Vuletić.

Erste je pokrio polovinu ukupne pozajmice za Čibuk 2. Od toga Erste Bank Srbija finansira 45 miliona evra, a Erste Group ostatak, otkrio je član Izvršnog odbora Erste banke Srbija Nikola Stamenković i kazao da je to njen dosad najveći zeleni paket finansiranja. „Ovo je šesti vetropark koji finansiramo“, izjavio je na svečanosti na kojoj su potpisani ugovori o kreditu. Održana je tokom konferencije RES Serbia 2024.

Čibuk 2 će doprineti EPS-ovoj tranziciji ka obnovljivim izvorima energije

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dušan Živković je na istom skupu potpisao ugovore o otkupu električne energije (PPA), balansiranju i tržišnoj premiji sa direktorom preduzeća Čibuk 2 Wind Energy Vladimirom Milanovićem, koji je takođe na čelu matične firme Masdar Taaleri Generation.

Nova vetroelektrana će dati doprinos EPS-ovoj tranziciji ka obnovljivim izvorima energije, izjavio je Živković. „Spremni smo da nastavimo ovako, da učestvujemo u svetu energije iz obnovljivih izvora, da ovim projektima menjamo kompaniju i da menjamo portfelj kompanije“, napomenuo je.

Đedović Handanović: Moguć bilateralni sporazum o projektima u javnom sektoru Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović prisustvovala je događaju. Ona je nakon sastanka s generalnim direktorom Masdara El-Ramahijem podsetila da je vlada definisala kapitalne projekte u energetici neophodne za ispunjavanje ciljeva energetske tranzicije.

„Masdar je u Srbiji prisutan gotovo deceniju. Investirali su oko 500 miliona evra u zelenu energiju, dugoročan su nam partner i razmatramo formalizaciju te saradnje i kroz bilateralni sporazum koji bi se odnosio na podršku u razvoju projekata obnovljivih izvora energije u našem javnom sektoru“, izjavila je Đedović Handanović.

Ta kompanija je osnovana 2006. u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Dosad je samostalno je ili s partnerima radila na projektima u više od 40 zemalja. Masdar je postavio cilj da do 2030. svoj portfelj u domenu energije iz obnovljivih izvora podigne na stotinu gigavata i postane vodeći proizvođač zelenog vodonika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija China Energy International Group skladistenje energije memorandum

Srbija i kineski CEIG potpisali memorandum o skladištenju energije

24. septembar 2024. - Vlada Srbije i China Energy International Group potpisale su memorandum o razumevanju koji se odnosi na stratešku saradnju u energetici

enna grupa hrvatska investicije energetika solar geotermal bostjan napast

ENNA grupa će investirati 670 miliona evra u energetiku

24. septembar 2024. - Hrvatska kompanija ENNA grupa planira da do 2035. godine ukupno investira više od milijardu evra u sve sektore poslovanja

alfi ivicom hrvatska solar aleksinac

Alfi postaje suvlasnik dva projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj

24. septembar 2024. - Slovenački fond Alfi Renewables postaće suvlasnik dva projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj, koji su u vlasništvu Ivicom grupe

Masdar Taaleri Čibuk 2 vetroelektrana Srbija CfD

Masdar, Taaleri ugovorili finansiranje projekta vetroelektrane Čibuk 2 u Srbiji

24. septembar 2024. - Masdar Taaleri Generation je s bankama UniCredit i Erste zaključio ugovore o finansiranju vetroparka Čibuk 2 od 154 megavata