Električna energija

EPCG odlaže ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja za 2026.

epcg pljevlja rekonstrukcija miro vracar

Miro Vračar (foto: Printskrin/RTNK)

Objavljeno

30.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

30.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Planirano zaustavljanje Termoelektrane Pljevlja u 2025. godini zbog ekološke rekonstrukcije moglo bi da bude odloženo za 2026, najavio je Miro Vračar, pomoćnik izvršnog direktora Elektroprivrede Crne Gore. On je, takođe, upozorio da je zbog suše smanjena proizvodnja hidroelektrana i najvio gradnju vetroparka Gvozd 2.

Kašnjenje u izradi projektne dokumentacije i nabavci opreme verovatno će odložiti ekološku rekonstrukciju za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja za 2026, godinu, prenela je Radio-televizija Nikšić.

“Mi ćemo videti sa izvođačima da li je spreman, a po našim ocenama nije spreman, da uđe u zastoj TE Pljevlja u narednoj godini kako je planirano. Zasad odluka nije konačna da će zastoj biti u 2025”, objasnio je Miro Vračar.

Da podsetimo, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je aprila 2022. godine započela ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja kako bi smanjila njene štetne emisije i uskladila ih sa standardima Evropske unije, što bi omogućilo da nastavi rad. Na taj način ispunjava i obaveze prema Energetskoj zajednici.

Proizvodnja hidroelektrana ispod plana

Najvažniji deo radova zahteva da elektrana prestane sa radom 6-8 meseci što je veliki udarac za proizvodnju struje u Crnoj Gori jer ona sa 225 MW daje skoro 40 odsto ukupne domaće proizvodnje.

Početkom godine Saša Mujović, ministar energetike i rudarstva, izjavio je da će zastoj TE Pljevlja u 2025. primorati Crnu Goru da uveze velike količine električne energije u vrednosti od 160 miliona evra.

Zbog loše hidrološke situacije proizvodnja Hidroelektrane Perućica za osam meseci bila je 489.232 MWh ili 82 odsto plana, a HE Piva 487.933 MWh ili 93 odsto plana.

Jači vetrogeneratori za Gvozd

Tokom leta je Crna Gora uvozila struju, a Vračar navodi da su je kupovali kada je najeftinija, u popodnevnim satima, a prodavali u večernjim kada je bila po 7-10 puta skuplja. U EPCG se nadaju da će u zadnjem kvartalu hidrologija biti bolja, što će popraviti energetske i finansijske bilanse.

Početak gradnje vetroparka Gvozd u drugom kvartalu je prolongiran zbog, kako se navodi, korekcije plana koji se odnosi na snagu vetrogeneratora.

„Umesto 12 sada ćemo postaviti osam veće snage, a planira se i Gvozd 2 jer ostaju četiri slobodna polja za nova četiri vetrogeneratora snage oko 25 MW, pa će ukupna snaga obe elektrane biti 80-85 MW“, rekao je Vračar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

epcg pljevlja rekonstrukcija miro vracar

EPCG odlaže ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja za 2026.

30. avgust 2024. - Planirano zaustavljanje TE Pljevlja u 2025. moglo bi da bude odloženo za 2026, najavio je Miro Vračar, pomoćnik izvršnog direktora EPCG

srbija francuska kriticne sirovine nuklearna energija otpad makron vucic

Francuska i Srbija potpisale pet sporazuma za kritične sirovine, otpad i energetiku

30. avgust 2024. - Dogovorena saradnja u vezi sa nuklearnom energijom, potpisani ugovori o kreditu za EMS i gradnji postrojenja za prećišćavanje otpadnih voda

damir miljevic bih solar energetska tranzicija

Država blokira domaćinstva i privredu da koriste solarnu energiju u BiH

30. avgust 2024. - Damir Miljević je naglasio da je veliki problem BiH i što se nije ozbiljno krenulo u dijalog o zatvaranju rudnika i termoelektrana na ugalj

kina solar vetar rekord ciljevi

Kina je 6,5 godina pre roka dostigla ciljeve za solar i vetar

30. avgust 2024. - Do kraja jula dostigla je ukupni instalisani kapacitet za proizvodnju električne energije u vetroparkovima i solarnim elektranama od 1.200 GW