OIE

EPBiH kreditima finansira izgradnju solarnog parka na jalovištu

Gracanica EPBiH kreditima finansira izgradnju solarnog parka jalovistu

Foto: Wirestock on Freepik

Objavljeno

16.08.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

16.08.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Državna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine uzela je kredite kojima će pokriti bezmalo ceo projekat solarnog parka vredan 40,35 miliona evra. Finansiraju ga EBRD i Unicredit, a postrojenje bi bilo na mestu nekadašnjeg jalovišta rudnika uglja Gračanica.

Pritisnuta teškim finansijskim gubicima i nedostatkom uglja, Elektroprivreda BiH bi morala brže da uvodi obnovljive izvore energije. U sličnom položaju su skoro sve takve energetske kompanije na Balkanu i šire.

Tržište i ekološki propisi satiru termoelektrane na ugalj: smanjuju proizvodnju, a brojne se čak zatvaraju i to tempom koji se pre samo par godina činio nemogućim. EPBiH ima relativno brojne i velike projekte, ali se odvijaju jako sporo. Ni investicija u izgradnju fotonaponskih postrojenja Gračanica 1 i 2 nije izuzetak.

Predviđena priključna snaga solarnog parka Gračanica iznosi 45 megavata

Kompanija je potpisala ugovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, o kreditu od 25,1 miliona evra, i ispostavi UniCredit banke u BiH, od koje pozajmljuje 15 miliona evra. Sredstva su za izgradnju dve solarne elektrane nominalne snage (pika) po 25 megavata.

Predviđen je kapacitet priključka od ukupno 45 megavata, a kompanija očekuje da godišnje proizvede 66 gigavat-sati. Investiciju je procenila na 40,35 miliona evra. Krediti imaju rok otplate deset godina, uz grejs period od dve godine.

Gračanica 1, 2 je najveća investicija EPBiH do sada u domenu fotonaponske tehnologije

Lokacija navedenog fotonaponskog parka je rekultivisano jalovište kod Bugojna. Koristio ga je rudnik uglja Gračanica u susednoj opštini Gornji Vakuf – Uskoplje.

Dva postrojenja bi se naslanjala jedno na drugo. Najveći su solarni projekat ove državne kompanije do sada. EBRD-ovi predstavnici su podsetili da je ovo takođe prva investicija njihove banke u energiju iz obnovljivih izvora u Bosni i Hercegovini, saopštio je EPBiH.

Elektroprivreda BiH opredeljena da doprinese povećanju broja prozjumera

Generalni direktor Sanel Buljubašić izjavio je da kompanija sarađuje s Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije na stvaranju mogućnosti da potrošačima omoguće da sami proizvedu deo električne energije za vlastite potrebe i postanu prozjumeri. „Na ovaj način postižemo veću disperziju proizvodnje električne energije u centar potrošnje“, kazao je.

Poduhvat Gračanica 1 i 2 je deo šire saradnje sa EBRD-om u pogledu elektroprivredine energetske tranzicije.

U okviru projekta, EBRD je dao podršku inicijativi za tehničku saradnju 2050 za sveobuhvatnu analizu scenarija dekarbonizacije u nekoliko varijanti. Treba da bude prikazan i njihov uticaj na poslovanje EPBiH, uz potrebe za kapitalom i finansiranjem, zatim planiranje, resursi za izvođenje projekata i komunikacija sa zainteresovanim stranama. Druga inicijativa za tehničku saradnju uključuje podršku Elektroprivredi BiH u saradnji sa vlastima po pitanju uvođenja novih standarda obrazovanja u domen energije iz obnovljivih izvora s naglaskom na pravednu tranziju, u kontekstu upravljanja izazovima koji se tiču radne snage, a povezani su sa dekarbonizacijom, dodala je banka.

Austrijska vlada i EBRD pritom daju sredstva za tehničku podršku.

Inače, EPBiH je u prvoj polovini 2024. pretrpeo gubitak od 26,7 miliona konvertibilnih maraka (13,6 miliona evra) ili 9,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Promet se survao 5,3 procenta na 561 milion maraka odnosno 286,8 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Gracanica EPBiH kreditima finansira izgradnju solarnog parka jalovistu

EPBiH kreditima finansira izgradnju solarnog parka na jalovištu

16. avgust 2024. - Državna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine uzela je kredite kojima će pokriti bezmalo ceo projekat Gračanica, vredan 40,35 miliona evra

U Severnoj Makedoniji na ugljenokopu solarna elektrana finansira GGF

U Severnoj Makedoniji se na ugljenokopu gradi solarna elektrana koju finansira GGF

16. avgust 2024. - Renalfa IPP u kompleksu rudnikâ uglja i termoelektrane REK Oslomej u Severnoj Makedoniji gradi solarnu elektranu, a GGF je finansira

severna makedonija prozjumeri mapa elektrodistribucija saltirovski

Elektrodistribucija Severne Makedonije napravila interaktivnu mapu za priključenje solarnih elektrana na mrežu

16. avgust 2024. - Cilj je bio da svi zainteresovani dobiju potrebne informacije brzo i jednostavno, kaže izvršni direktor Sašo Saltirovski

Drugi grcki LNG terminal pocinje s radom 1 oktobra

Drugi grčki LNG terminal počinje s radom 1. oktobra

16. avgust 2024. - Nakon polugodišnjeg kašnjenja, LNG terminal Alexandroupolis u Grčkoj je spreman da 1. oktobra bude pušten u rad