OIE

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

Foto: Wirestock on Freepik

Objavljeno

23.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Ogranak Evropske investicione banke EIB Global zvanično je odobrio 36 miliona evra u okviru inicijative Globalna kapija (Global Gateway) za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika u Bosni i Hercegovini. Projekat dobija bespovratnih 21,7 miliona evra iz Evropske unije, a KfW treba takođe da ga finansira.

EIB Global, deo Evropske investicione banke koji sprovodi aktivnosti van Evropske unije, dao je zeleno svetlo za zajam od 36 miliona evra za vetropark od 50 megavata na visoravni na planini Vlašić. Lokacija je 15 kilometara severoistočno od Travnika.

EU je u decembru izdvojila grant od 20,9 miliona evra državnoj Elektroprivredi Bosne i Hercegovine. Dalje, EIB i nemačka razvojna banka KfW odobrili su ranije 0,8 miliona dolara u grantovima. Osim toga, predviđeno je da KfW učestvuje sa kreditom od 16,5 miliona evra.

Pomenuti korisnik ulaže 16,7 miliona evra iz svojih sredstava, što ukupno čini 90,9 miliona evra. U novoj objavi, međutim, EIB je procenio troškove na preko 91 miliona.

Planina Vlašić sve interesantnija ulagačima u energiju vetra

Planirano je da se pogon Vlašić sastoji od 18 turbina ukupne godišnje proizvodnje 115 gigavat-sati. Inače, nedavno su aktuelizovana još dva projekta na lokacijama na istoj planini.

„Ovom strateškom investicijom EIB, klimatska banka EU, pokazuje da je posvećena uvećanju svoje finansijske i tehničke podrške prevazilaženju izazova zelene tranzicije u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana. Ona podržava ciljeve ove zemlje za energetiku i klimu, dok istovremeno podstiče istrajni privredni razvoj koji obezbeđuje stabilno snabdevanje energentima i zapošljavanje. EIB Globalu, vodećem finansijeru energetske tranzicije i klimatske akcije, važno je da podrži sve zemlje i regione i osigura da je ova tranzicija pravedna i održiva“, izjavio je potpredsednik EIB-a Kirijakos Kakuris.

EU će nastaviti finansijsku podršku energetskoj tranziciji u BiH

Ambasador EU Johan Satler ponovio je da je ovaj 27-člani blok država posvećen davanju finansijskih sredstava.

„Želimo da sa svojim partnerima pomognemo Bosni i Hercegovini da iskoristi svoju povoljnu klimu i geografiju i krene putem niskougljenične privrede, smanji ovisnost o uglju i podstiče održivi razvoj“, izjavio je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

23. februar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

23. februar 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

23. februar 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

23. februar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji