OIE

Za projekat vetroparka na Vlašiću u FBiH nije potrebna ekološka studija

projekat-vetroparka-na-Vlasicu-FBiH-nije-potrebna-ekoloska-studija

Foto: Onlyyouqj on Freepik

Objavljeno

03.01.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.01.2024.

Komentari

0

Podeli

Federacija Bosne i Hercegovine je obavestila preduzeće Energokul, koje planira vetropark na Vlašiću, da ne mora da izradi studiju uticaja na životnu sredinu. Plan je za čak dve stotine megavata.

Projekat vetroparka VP Energokul u Srednjobosanskom kantonu u Federaciji BiH dobio je 2022. preliminarno odobrenje za povezivanje na prenosnu mrežu. Lokacija je u koncesionom polju Ranča – Dobretići – Vitovlje Malo, predviđenom kantonalnim prostornim planom, na planini Vlašić. Na njoj su u planu još dve vetroelektrane.

Investitor, Energokul, podneo je u oktobru zahtev za prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu svog projekta vetroelektrane od 200 megavata, odnosno da nadležni utvrde da li je potrebna studija. Firma je registrovana u obližnjem Travniku.

Premalo vremena za žalbe na odluku

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je poslednjeg dana 2023. objavilo da je odlučilo da studija nije neophodna. Zainteresovani imaju tek osam dana ukupno da dostave primedbe i sugestije.

Ministarstvo je zaključilo da neće biti značajnih uticaja na okolinu i zdravlje ljudi. Obavezalo je investitora da u toku rada postrojenja sprovede mere zaštite životne sredine. Između ostalog, da prati kretanje ptica i šišmiša. U odluci uopšteno stoji da postoji mogućnost da kompanija plati na ime štete koju nanese okolini, ali ne i koliko i kome.

Zaštitnici životne sredine i lokalni stočari su 2015. protestovali protiv dodele koncesija za četiri vetroparka na ovoj planini.

Prva faza je za 140 megavata

Energokul je ugovor o koncesiji potpisao 2016. godine s kantonalnim vlastima, za područje od 28,3 kvadratna kilometra. U najnovijem dokumentu piše da će se vetropark prostirati na 21,3 kilometra šume, planinskih livada i pašnjaka.

Firma namerava da postrojenje na Vlašiću izgradi u dve faze, od kojih bi prva imala 140 megavata. Projekat predviđa 34 turbine prečnika najviše 155 metara i snage do šest megavata. Stubovi bi bili visoki do 102,5 metara, piše u pomenutom zahtevu.

Devetnaest mašina je planirano da bude postavljeno na teritoriji opštine Dobretići, 14 na strani Jajca, a samo jedna u opštini Travnik. Puštanje u rad je predviđeno do početka oktobra 2027. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

3. januar 2024. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 608 MW

3. januar 2024. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

3. januar 2024. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

3. januar 2024. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.