Otpad

Zagreb raskinuo koncesiju za otpadne vode sa firmama E.ON i EVN

grad zagreb koncesija procistac otpadnih voda tomasevic

Foto: Grad Zagreb

Objavljeno

05.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Zagrebačko gradsko preduzeće Vodoopskrba i odvodnja (ViO) preuzelo je upravljanje Centralnim uređajem za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba, nakon što je 24 godine bio pod upravljanjem privatnog koncesionara Zagrebačke otpadne vode.

Vlasnici firme Zagrebačke otpadne vode (ZOV) su nemačke firme WTE Wassertechnik, koja je deo austrijske kompanije EVN, i Westenergie Aqua, koja je u vlasništvu nemačke kompanije E.ON.

Ugovor o koncesiji potpisan je 2000. godine, a koncesija je trebalo da traje do 2028. Gradske vlasti tvrde da postoji više razloga za raskid ugovora. Dva najvažnija su gradnja Centra za gospodarenje otpadom i novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Raskidom koncesije Grad Zagreb, kako se navodi, dolazi u posed strateški najbitnijeg gradskog zemljišta od milion kvadratnih metara. To omogućava Gradu da bez odlaganja krene u izgradnju Centra za gospodarenje otpadom.

Zagreb želi da dobije novac EU za gradnju novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Izgradnja Centra je planirana do 2028, što će omogućiti zatvaranje odlagališta Jakuševec, poručio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Inače, sa deponijom Jakuševec Zagreb ima velikih problema. Poslednji incident desio se u decembru 2023. kada je zbog odrona smeća teže povređen jedan od radnika.

Grad preuzima i radnike i postrojenje prečistača, što, kako tvrde gradske vlasti, omogućava lakši proces za izgradnju novog prečistača i prijavu na EU sufinansiranje za ovaj projekat.

Nova regulativa ne dozvoljava da privatna firma pruža uslugu prečišćavanja otpadnih voda

Cena izgradnje takvog prečistača iznosi 94 miliona evra, pri čemu je evropsko sufinansiranje projekta moguće ukoliko postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda upravlja javno, a ne privatno preduzeće, saopštio je Grad.

Od svih hrvatskih gradova jedino je Zagreb imao privatno preduzeće koje pruža uslugu prečišćavanja otpadnih voda, a novi Zakon o vodnim uslugama više ne dozvoljava takav model.

Nije dogovorena naknada za raskid ugovora

grad zagreb koncesija procistac otpadnih voda jakusevec tomasevic
Foto: Grad Zagreb

Tomašević ističe da je analiza pokazala da će Grad imati i finansijske uštede od raskida jer bi raskid trebalo da košta manje nego ostanak na snazi ugovoru do kraja 2028.

Gradonačelnik i direktor ViO-a Marko Blažević su sa predstavnicima ZOV-a potpisali sporazume o prenosu imovine i radnika. Grad je saopštio da je 93 odsto radnika privatnog koncesionara odlučilo da ostane u firmi, koja će biti pod kontrlom Grada.

Potpisivanju su prethodili šestomesečni pregovori između Grada i privatnog koncesionara. Ali, i dalje je otvoreno koliku će naknadu dobiti koncesionar zbog raskida ugovora. Ako se to ne dogovori sporazumom uslediće arbitraža.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

podgorica deponija spalionica otpada

Mujović: Gradnja spalionice otpada u Podgorici je dobitna kombinacija

5. avgust 2024. - Podgorica bi mogla da dobije spalionicu otpada što je plan komunalnog preduzeća Deponija koji podržava i Saša Mujović, ministar energetike

Ekonomska steta zagadjenja okeana iznosiće 731 milijardu dolara do 2050. godine

Šteta od zagađenja okeana plastikom do 2050. može da dostigne 731 milijardu dolara

5. avgust 2024. - Ukoliko se punjenje okeana plastičnim otpadom nastavi, potencijalna ekonomska šteta do 2050. godine iznosi ukupno 731 milijardu dolara

grad zagreb koncesija procistac otpadnih voda tomasevic

Zagreb raskinuo koncesiju za otpadne vode sa firmama E.ON i EVN

5. avgust 2024. - Gradske vlasti su raskinule ugovor o koncesiji potpisan 2000. godine koji je trebalo da bude na snazi do 2028.

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

5. avgust 2024. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja