Električna energija

Vlada Srbije sa 20 fakulteta, instituta i energetskih firmi potpisala memorandum o razvoju nuklearne energije

srbija nuklearna energija memorandum vlada instituti fakulteti vucevic djedovic

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Objavljeno

10.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Pet ministarstava Vlade Srbije, kao i 20 fakulteta, naučnih instituta i državnih energetskih firmi potpisalo je Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije.

Ministarstvo rudarstva i energetike je saopštilo da bi Memorandum trebalo da omogući okupljanje stručnih kadrova iz zemlje i inostranstva koji će raditi na ispitivanju mogućnosti za uspostavljanje programa za mirnodopsku primenu nuklearne energije u Srbiji.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević prisustvovao je potpisivanju Memoranduma u Palati Srbija i izjavio da se ovim ispravlja greška učinjena osamdesetih godina prošlog veka, kada je država zabranila proizvodnju nuklearne energije.

„Niko nema dilemu o tome da će pitanje električne energije biti dominantno i strateško, kao i da će ulaganje u ovo oblast biti pitanje suvereniteta i samostalnosti jedne države“, rekao je Vučević.

Vučević zamolio da se pitanje nuklearne energije ne politizuje

Premijer je naglasio da je reč o mirnodopskoj nuklearnoj energiji i zamolio da se ovo pitanje ne politizuje, kao i da je zbog toga angažovana naučna zajednica.

Posle potpisivanje održan je panel „Nuklearna energija od prošlosti do budućnosti“, kojim je, kako tvrde u Ministarstvu rudarstva i energetike, otpočela javna debata o mogućnostima za korišćenje nuklearne energije u Srbiji.

srbija nuklearna energija memorandum vlada instituti fakulteti
Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministarska Dubravka Đedović Handanović je izjavila da su potpisivanjem Memoranduma želeli da povežu ministarstva, akademske i naučne institucije, da im daju „vetar u leđa“ kako bi država bila u stanju da uopšte razmatra korišćenje nuklearne energije.

Ona je dodala da izrada preliminarne tehničke studije treba da obezbedi komparativnu analizu dostupnih tehnologija na tržištu, pokaže koje su prednosti i mane mogućih rešenja i koji su tehnički, ekonomski i tržišni parametri za gradnju nuklearnih elektrana.

Zakonska zabrana izgradnje nuklearnih elektrana ne odnosi se na naučnoistraživačke i istraživačko-razvojne radove, rudarsko-geološke istražne radove, obrazovanje kadrova

„To su neophodni preduslovi za donošenje informisanih odluka u budućnosti, zajedno sa razvojem obrazovnih i naučnih programa, jačanja kapaciteta u našim institutima i stvaranjem regulatornog i institucionalnog okvira”, rekla je ministarka.

Ministarstvo je navelo da je korišćenje nuklearne energije predviđeno i jednim od scenarija Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP), kao i novom Strategijom razvoja energetike, gde se  razmatra uvođenje nuklearnih elektrana u elektroenergetski sistem Srbije nakon 2040.

Ona je naglasila da je u Srbiji od 1989. na snazi zakonska zabrana izgradnje nuklearnih elektrana, uvedena kao reagovanje na akcident u Černobilju 1986, ali, kako je dodala, odredbe tog zakona ne odnose se na naučnoistraživačke i istraživačko-razvojne radove, rudarsko-geološke istražne radove, obrazovanje kadrova.

Inače, Srbija je nedavno sa francuskom kompanijom EDF, koja upravlja sa više nuklearki, potpisala memorandum o saradnji u energetici.

Tankosić: Da nastavimo tamo gde smo stali 1985.

srbija nuklearna energija memorandum vlada instituti fakulteti eps ems
Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Sandra Dokić, državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine, rekla je da je korišćenje nuklearne energije značajno u kontekstu klimatskih politika Evropske unije koja je potpisivanjem Zelenog dogovora postavila cilj da do 2050. godine dostigne klimatsku neutralnost.

On je istakla da se u Evropi 26 odsto električne energije proizvodi iz nuklearnih elektrana i da Poljska, visoko zavisna od uglja kao i Srbija, planira izgradnju šest nuklearnih reaktora, a da neke susedne zemlje poput Rumunije, proširuju svoje nuklearne kapacitete.

Mesarović: Veliki broj zemalja ima ambiciju da uđe u nuklearni program

Đurica Tankosić, međunarodni ekspert, rekao je da je naša zemlja još osamdesetih godina prošloga veka imala ambicije da gradi nuklearna postrojenja za proizvodnju električne energije i da je potrebno nastaviti tamo gde smo stali 1985. godine.

Kada je reč o ljudskim kapacitetima, Tankosić je naglasio da za razliku od zemalja poput Egipta, Bangladeša i Jordana koje već razvijaju nuklearne programe, Srbija ima veći tehnološki i resursni potencijal.

Miodrag Mesarović, međunarodni ekspert, rekao je da se danas u 32 zemlje u svetu nuklearna energija koristi za proizvodnju električne energije, u kojima je izgrađeno 438 elektrana instalisane snage 392 GW. On je naglasio da veliki broj zemalja ima ambiciju da uđe u nuklearni program i da su se svetski zvaničnici zbog energetske tranzicije opredelili da utrostruče kapacitete do 2050.

Potpisnici Memoranduma su

INSTITUTI (5):

Institut za nuklearne nauke Vinča,

JP Nuklearni objekti Srbije,

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM),

Srpsko nuklearno društvo,

Institut za fiziku,

FAKULTETI (13):

Fizički fakultet,

Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu,

Prirodno matematički fakultet u Kragujevcu,

Elektrotehnički fakultet (ETF),

Mašinski fakultet,

Tehnološko-metalurški fakultet iz Beograda,

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu,

Elektrotehnički institut Nikola Tesla,

Fakultet za fizičku hemiju,

Biološki fakultet,

Građevinski fakultet,

Ekonomski fakultet,

Medicinski fakultet.

MINISTARSTVA:

Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija,

Ministarstvo prosvete,

Ministarstvo zaštite životne sredine,

Ministarstvo zdravlja.

KOMPANIJE (2):

Elektroprivreda Srbije (EPS)

Elektromreža Srbije (EMS).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

10. jul 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

10. jul 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

10. jul 2024. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

10. jul 2024. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika