OIE

Država Srbija po prvi put zaustavila izgradnju vetroparka

Nece biti izgradnje vetroparka Cestobrodica na teritoriji Sokobanje

Foto: Freepik

Objavljeno

05.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine izdalo je Rešenje o uslovima zaštite prirode kojim je onemogućena planirana izgradnja vetroparka Čestobrodica na planini Bukovik na teritoriji opštine Sokobanja, saopštilo je Sokobanjsko ekološko društvo. Ovo je prvi slučaj u Srbiji da je izgradnja vetroelektrane praktično zabranjena.

Da je projekat Čestobrodica sproveden stotine hektara šuma bi bilo posečeno, što bi izazvalo eroziju, zamuljavanje vodotoka, jezera, zatim presušivanje izvora, kao i promenu mikroklime, ističu iz Sokobanjskog ekološkog društva (SED).

Rešenje znači, smatraju, da će sve procedure za vetropark Čestobrodica sa 55 vetroturbina snage 253 megavata u opštini Sokobanja biti prekinute, a mogu se nastaviti na teritoriji opštine Boljevac.

Na osnovu Plana detaljne regulacije za izgradnju vetroparka Čestobrodica, lokacija vetroelektrane bi obuhvatala teritoriju opštine Boljevac u katastarskim opštinama Krivi Vir i  Lukovo i teritoriju Sokobanje u katastarskim opštinama Jošanica, Rujevica i Vrbovac.

Bukove šume su stanište velikog broja strogo zaštićenh vrsta, između ostalih i risa

Pristiglo rešenje Ministarstva onemogućava izgradnju vetroparka pre svega zbog zaštite očuvanih bukovih šuma koje su stanište velikog broja strogo zaštićenh vrsta, između ostalih i risa, navelo je Društvo.

Oni podsećaju da je Javno preduzeće Srbijašume izdalo uslove projektovanja kojima su značajno sužene mogućnosti investitora za gradnju ovog vetroparka. Naime, uslovima je zabranjena seča šume i promena namene šumskog zemljišta.

Ostaje, dodaju, da Komisija za planove i Odeljenje za urbanizam, lokalno-ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine opštine Sokobanja koji izrađuju predlog, a zatim i Skupština opštine Sokobanja stave van snage raniju Odluku o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije. Stavljanje Odluke van snage znači obustava svih aktivnosti na izgradnji vetroparka Čestobrodica na Bukoviku, navode u SED-u.

SED navodi da je sada nemoguće uskladiti nacrt Plana detaljne regulacije vetroparka Čestobrodica za opštinu Sokobanja sa izdatim uslovima.

Martovski sastanak

Inače, meštani sokobanjskih mesnih zajednica, nekoliko gradskih odbornika Sokobanje, predstavnici SED-a i Javnog preduzeća Srbijašume su krajem marta ove godine održali sastanak na na kom su zaključili da niko od prisutnih nije bio obavešten o sprovođenju i nije prisustvovao sednicama kada su donete odluke o izradi Plana detaljne regulacije projekta Čestobrodica.

Takođe niko od prisutnih nije imao uvid u bilo kakvu dokumentaciju studije izvodljivosti projekata ili elaborata o proceni uticaja na životnu sredinu istih, piše portal Politički.rs.

Inače, investitor u vetropark je Vetroenergo doo Beograd. Prema podacima Agencije za privredne registre ova firma je u stopostotnom vlasništvu firme Wind Alliance doo Beograd, koja je u većinskom vlasništvu firme Comay Co Limited sa Kipra.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

5. jun 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

5. jun 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

5. jun 2024. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

5. jun 2024. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.