OIE

Firme, asocijacije, NVO-ovi spremaju zahtev liderima EU posle evropskih izbora da održe Evropski zeleni dogovor

Firme asocijacije NVO zahtev liderima EU Evropski zeleni dogovor

Foto: European Council / European Union

Objavljeno

04.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Više od dve stotine kompanija, asocijacija i nevladinih organizacija sastavilo je otvoreno pismo šefovima i šeficama država članica Evropske unije, a nameravaju da ga objave nakon predstojećih izbora za Evropski parlament. Kako piše u radnoj verziji, zatražiće od nacionalnih lidera da potvrde da će nastaviti da se zalažu da se materijalizuje Evropski zeleni dogovor. Inicijativa je do 14. juna otvorena za nove potpisnike.

Jedna grupa zainteresovanih strana, među kojima se ističu kompanije iz domena zelene energetike Akuo, BayWa r.e. i OX2, ali i sektorske i nevladine organizacije, na primer Euroheat and Power i evropska asocijacija za skladištenje energije EASE, zazvonili su na uzbunu oko puta EU ka klimatskoj neutralnosti. Evropski zeleni dogovor je bio najavljen kao krovna strategija i motor rasta, podsetili su.

Dosad je više od dve stotine entiteta potpisalo radnu verziju izjave u kojoj naglašavaju da je Evropski savet u preliminarnim zaključcima iz aprila o strateškoj agendi tu koncepciju pomenuo samo jednom. Takođe ukazuju na doprinos kojeg Evropski zeleni dogovor omogućava „konkurentnosti, otvaranju radnih mesta i suverenosti uporedo sa održivošću“.

Loš signal tržištima, investitorima, građanima

Gubitkom okvira bi bio poslat loš signal tržištima, investitorima i građanima kojima je potrebna politički stabilna posvećenost, upozorila je pomenuta grupa. Saopštila je da planira da javnu izjavu uputi šefovima i šeficama država, nakon evropskih izbora, i tako insistira od njih da potvrde Evropski zeleni dogovor u vidu strateškog prioriteta za sledeći mandat administracije u Briselu.

Šefovi i šefice država i vlada u EU zakazali su samit za 27. jun

Građanke i građani će za nove evroposlanike glasati od 6. do 9. juna. Lideri EU bi rečenu poruku trebalo da prime pre nego što se sastanu 27. juna, stoji u pozivu. Druge kompanije, lokalni entiteti i NVO-ovi mogu svoj potpis na otvoreno pismo da dodaju do 14. juna.

Među potpisnicima iz regiona kojeg prati Balkan Green Energy News nalaze se Brite Hellas, Bugarska fotonaponska asocijacija (BFA ili BPA) i asocijacija Obnovljivi izvori energije Hrvatske. Na spisku je i RE-Source Platform.

Evropski zeleni dogovor treba nadopuniti dogovorom o čistoj industriji

Štaviše, zainteresovane strane žele od lidera i liderki EU da nadopune Evropski zeleni dogovor „dogovorom o čistoj industriji“ i da „investicioni plan za dogovor o čistoj industriji“ inkorporiraju u sledeći budžet. Zahtevaće da se zajednički finansijski instrumenti usklade sa ciljevima, da gradovi i regioni dobiju podršku te da se u Evropskoj komisiji za resor oba dogovora imenuje izvršni potpredsednik ili potpredsednica.

„Kriza sa fosilnim gorivima je katapultirala Evropu u novu paradigmu. Energetska trilema – održivost, priuštivost i bezbednost snabdevanja – sada je jasno okrenuta u jednom smeru: ispunjavanje i kompletiranje Zelenog dogovora – nadomešćivanje fosilnih goriva i prebacivanje ka održivoj, cirkularnoj i pravičnoj privredi – od suštinskog je značaja za sve strateške ciljeve Evrope“, poručili su potpisnici u otvorenom pismu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

4. jun 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

4. jun 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

4. jun 2024. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

4. jun 2024. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika