Električna energija

Termoelektrane na ugalj širom Balkana izgurane sa tržišta

Termoelektrane na ugalj sirom Balkana izgurane sa trzista Ptolemaida-5

Foto: PPC

Objavljeno

31.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

31.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

I najnovija termoelektrana na ugalj u Jugoistočnoj Evropi, grčka Ptolemaida 5, u maju je u suštini izgurana sa tržišta električne energije. Ovaj trend je evidentan širom Balkana.

Termoelektrana Ptolemaida 5 nalazi se na severu Grčke. Otvorena je pre dve godine. Vlasnik svih preostalih postrojenja te vrste je elektroprivreda Public Power Corp. (PPC), koju kontroliše vlada u Atini.

Po svemu sudeći, ni ova, najsavremenija elektrana na ugalj u Jugoistočnoj Evropi, nije konkurentna na tržištu električne energije, pritisnuta rastom troškova na ime emisija ugljen-dioksida i jeftinim snabdevanjem iz pogona na obnovljive izvore i prirodni gas.

Ptolemaida 5 je trebalo na jesen da počne s redovnim radom. Međutim, izgleda da je ostala u probnom režimu, budući da od PPC-ja nije bilo objave o bilo kakvoj promeni. Ukoliko jeste tako, ovaj blok ne podleže obavezama koje važe za elektrane angažovane u punom kapacitetu u nacionalnoj mreži i za koje je zadužen operator sistema prenosa IPTO (na grčkom Admie), odnosno ne učestvuje na veleprodajnom tržištu.

Ptolemaida 5 nikada nije dostigla pun kapacitet rada

Bez obzira na to, indikativno je što je stepen iskorišćenosti Ptolemaide 5 tokom prva četiri meseca ove godine bio izuzetno nizak: između 11,9 i 31,3 odsto, po IPTO-vim podacima. Prošle godine su nivoi bili slični – elektrana nikad nije dostigla punu snagu.

Učešće na veleprodajnom tržištu svih elektrana na ugalj u Grčkoj, a one konkretno upotrebljavaju lignit i u PPC-jevom su vlasništvu, od početka maja je neznatno ili na nuli, zbog sezonskog pada potražnje i prestanka potrebe za daljinskim grejanjem.

Očekuje se da će na leto povratiti svoju ulogu, radi stabilizovanja elektroenergetskog sistema i tržišta, kada visoke temperature podignu potrebu za korišćenjem klimatizacionih uređaja i toplotnih pumpi. Termoelektrane na lignit sada u suštini u velikom delu godine čine rezervni kapacitet.

Kapacitetni mehanizam neophodan da elektrane na ugalj opstanu

Operateri gasnih elektrana su takođe pretrpeli pad proizvodnje zbog povećanja količine električne energije iz obnovljivih izvora u sistemu. Po zvaničnim podacima, njihov učinak je 2021. bio 20,9 teravat-sati, a 2023. samo 14,6 teravat-sati.

Svi ovi konvencionalni proizvođači traže od vlade da uvede takozvani kapacitetni mehanizam koji bi im osigurao dugoročno preživljavanje. Takav sistem bi morao da bude predložen Evropskoj komisiji u narednih godinu dana i da bude usklađen sa strogim pravilima Evropske unije.

Cilj je da Grčka održi grupu konvencionalnih elektrana radi energetske bezbednosti, a da im ne plaća ogromne iznose za njihove usluge.

Studije međunarodnih tela poput Evropske mreže operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E) pokazale su da bi gasne elektrane mnogo pre 2030. postale nekonkurentne bez takve podrške.

Ugalj u defanzivi širom Balkana

Termoelektrane na ugalj se i u drugim balkanskim zemljama bore za opstanak. Slovenački premijer Robert Golob upozorio je prošlog meseca da će Termoelektrana Šoštanj – TEŠ, jedino postrojenje na ugalj u zemlji – i rudnik iz kojeg se snabdeva verovatno završiti s radom u naredne tri godine, a zatvaranje je zakazano za 2033. godinu.

Tako su i elektrane na ugalj u Bugarskoj prošle godine skoro prepolovile svoj učinak, jer se njihovi operateri muče u nadmetanju s jeftinijim vrstama električne energije na tržištu i zbog visokih troškova na ime dozvola za ispuštanje CO2 i strogih standarda u pogledu zagađivanja.

S druge strane, Turska, u kojoj nema sistema naplate emisija ugljen-dioksida, pretekla je od početka godine Nemačku i dospela na prvo mesto po potrošnji struje iz uglja, pokazali su podaci nezavisnog klimatskog instituta Ember. Poljsku je sa drugog mesta smenila 2023. godine.

Srbija se sprema da pusti u rad termoelektranu na ugalj Kostolac B3, nakon povelikog kašnjenja u završnoj fazi izgradnje. To će verovatno biti poslednja u Evropi, ne računajući Tursku, a i tamošnji projekti se klimaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

31. maj 2024. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

31. maj 2024. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

31. maj 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

31. maj 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta