OIE

Kanton 10 dodelio koncesije za dve solarne elektrane snage skoro 200 MW

tomislavgrad solar insolar miroslav jaglica Nataniel Holbrohr elektron holding

Miroslav Jaglica i Notanijel Holbrur (foto: Vlada Hercegbosanske županije)

Objavljeno

05.04.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.04.2024.

Komentari

0

Podeli

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o davanju koncesija za dve solarne elektrane ukupne snage skoro 200 MW.

Na teritoriji Hercegbosanske županije ili Kantona 10 instalirana je prva vetroelektrana u Bosni i Hercegovini – Mesihovina, a još nekoliko projekata je u razvoju. Ipak, solarne elektrane su sve zastupljenije u poslednje vreme.

Tako je Vlada Hercegbosanske županije raspisala dva javna poziva za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, a sada je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama.

Firmi Earth Finance dodeljena je koncesija za izgradnju solarne elektrane SE Orlovac ukupne instalirane snage 92,5 MW, u cilju korišćenja solarnog potencijala za proizvodnju električne energije na lokalitetu Orlovac u opštini Tomislavgrad.

Ugovor je potpisao ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Miroslav Jaglica, a ispred firme Earth Finance Mirko Medenica iz grupacije Woodburn Capital Partners, saopštila je Vlada.

Kao vlasnici firme u registru BiH navedeni su češka firma Woodburn Invest i dva fizička lica Dražen Vučemil i Željko Dilber.

tomislavgrad solar earth finance Woodburn miroslav jaglica mirko medenica
Miroslav Jaglica (drugi sleva) i Mirko Medenica

Drugu koncesiju dobila je firma Insolar za postrojenje SE Seline snage 100 MW na istoimenoj lokaciji u opštini Tomislavgrad. Ugovor su potpisali ministar Miroslav Jaglica i Notanijel Holbrur (Nataniel Halbrohr) u ime firme Insolar, saopštila je Vlada. Vlasnik firme, kako piše u registru BiH, je mađarska kompanija Electron Holding.

Jednokratna koncesiona naknada za firmu Earth Finance iznosi 20.176 KM, dok će se godišnja koncesiona naknada obračunavati u iznosu 1,8 odsto od ukupnog bruto prihoda ostvarenog proizvodnjom električne energije.

Firma Insolar platiće jednokratnu naknadu od 23.273 KM, dok će se godišnja naknada obračunavati u iznosu dva odsto od ukupnog bruto prihoda ostvarenog proizvodnjom električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

5. april 2024. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

5. april 2024. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

5. april 2024. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

5. april 2024. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači