Električna energija

Poljska odvaja 300 miliona evra za radnike u industriji uglja koji ostanu bez posla

Poljska-300-miliona-evra-radnike-industriji-uglja-ostanu-bez-posla

Foto: Nuraghies on Freepik

Objavljeno

07.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Predlog Poljske da kompenzuje radnike i radnice u termoelektranama i rudnicima lignita koji će ostati bez posla dobio je odobrenje od Evropske komisije. Budžet iznosi 300 miliona evra.

Vlada novog-starog premijera Donalda Tuska, koji se u Decembru vratio na vlast, poboljšava odnose Poljske sa administracijom u Briselu. Velik deo sporova se tiče energetske tranzicije. Poljska je ranije odredila 2049. za provizoran rok kada će najkasnije prestati da koristi ugalj, a nova garnitura je obećala da će izaći sa konkretnim datumom. Očekuje se da će on biti mnogo ranije, budući da je vlada podržala inicijativu da Evropska unija pre kraja 2040. smanji emisije gasova s efektom staklene bašte za 90 odsto.

Evropska komisija je dala zeleno svetlo Poljskoj za program ublažavanja posledica zatvaranja termoelektrana na lignit i druge vrste uglja i rudnika lignitâ. Sedamdeset odsto električne energije u ovoj zemlji se proizvodi od tog čvrstog fosilnog goriva.

Novi program je za otpremnine kao i za nadoknade za zaposlene kojima je ostalo malo do penzije

Sredstva su namenjena za podršku radnicima i radnicama koji će ostati bez posla kada se ova postrojenja zatvore. Sleduju im otpremnine koje će im biti isplaćivane godinu dana, a njih mogu da izaberu umesto otpremnina predviđenih kolektivnim ugovorima.

Poljska je takođe predvidela nadoknade i po do četiri godine za zaposlene koji će uskoro steći uslov za penziju, stoji u objavi. Mehanizam će trajati do februara 2034. godine. Evropska komisija je saopštila da ovim potezom pokazuje da je opredeljena za zelenu tranziciju pri kojoj niko neće ostati zanemaren.

Treba pomenuti da je Sud pravde EU 2021. Poljskoj odredio kaznu od 15 miliona evra zbog toga što je odbila da zatvori rudnik uglja Turów. Nalazi se kod granice sa Češkom, koja se te godine i obratila evropskim institucijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

7. februar 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara

Borislav Kostadinov prekretnici zeleno investiranje GGF Green for Growth Fund Fond za zeleni razvoj Beogradski energetski forum

Kostadinov (GGF): U mnogim zemljama se približavamo prekretnici za zeleno investiranje

7. februar 2024. - Balkanu treba kritična masa u razvoju zelene energetike za prekretnicu za zeleno investiranje, izjavio je Borislav Kostadinov iz GGF-a

francuska aukcije plutajuce vetroelektrane

Francuska dodelila prve svetske fid-in tarife za komercijalne projekte plutajućih vetroelektrana

7. februar 2024. - Francuska je objavila pobednike aukcije za fid-in tarife za instaliranje plutajućih vetroturbina snage 250 MW u Južnoj Bretanji

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

7. februar 2024. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.