OIE

Severna Makedonija odustala od ugovora sa Grcima za reverzibilnu hidroelektranu Čebren

Severna-Makedonija-odustala-ugovora-Grcima-reverzibilnu-hidroelektranu-Cebren

Foto: Maniacvector

Objavljeno

04.01.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2024.

Komentari

0

Podeli

Ministarka za životnu sredinu i prostorno planiranje Kaja Šukova izjavila je da će Vlada Severne Makedonije poništiti tender na kojem su grčke kompanije PPC i Archirodon odabrane za projekat reverzibilne hidroelektrane Čebren.

Dve godine nakon početka četrnaestog pokušaja nalaženja partnera za izgradnju jednog od najvećih energetskih sistema u Severnoj Makedoniji, sve se opet vratilo na početnu tačku. Ministarka za životnu sredinu i prostorno planiranje Kaja Šukova kazala je da će predložiti da se poništi izbor kompanija Public Power Corp. (PPC) i Archirodon iz Grčke. Taj konzorcijum je u septembru proglašen pobednikom.

Ideja za reverzibilnu hidroelektranu Čebren datira iz šezdesetih godina prošlog veka. Taj projekat za skladištenje električne energije kapaciteta između 333 i 458 megavata procenjen je na milijardu evra. Godišnja proizvodnja bi bila od jednog do 1,2 gigavata.

Dve izabrane kompanije je trebalo da zasnuju javno-privatno partnerstvo sa državnom elektroprivredom Elektrani na Severna Makedonija (ESM).

Archirodon je tražio izmenu uslova predloženog sporazuma, ali je vlada odlučila da se drži prvobitne ponude, tvrdi ministarka Kaja Šukova

Archirodon očigledno nije uspeo da dobije kredit uz uslove utvrđene na tenderu, navela je Šukova. Istakla je da je njegova bankarska garancija istekla na kraju decembra te da dogovor otpada. Kompanija je tražila izmenu uslova predloženog sporazuma, ali je vlada odlučila da se drži prvobitne ponude, tvrdi ministarka.

Stručnjaci iz oblasti energetike i donosioci odluka sada treba da se sastanu i odluče da li će biti raspisan još jedan javni poziv ili bi Severna Makedonija trebalo da samostalno instalira pomenutu reverzibilnu hidroelektranu, dodala je Šukova.

Studije sprovedene pre oglašavanja tendera pokazale su, po njenim rečima, da ne bi bilo značajnih uticaja na životnu sredinu. Niz propalih javnih poziva počeo je pre dve decenije, a poslednji pre ovog je objavljen 2016. godine.

Kako su poslednjih meseci nagovestili državni zvaničnici, strani partneri su pre potpisivanja ugovora morali da dobiju koncesiju za korišćenje vode, pa je to postao kamen spoticanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

4. januar 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara

Borislav Kostadinov prekretnici zeleno investiranje GGF Green for Growth Fund Fond za zeleni razvoj Beogradski energetski forum

Kostadinov (GGF): U mnogim zemljama se približavamo prekretnici za zeleno investiranje

4. januar 2024. - Balkanu treba kritična masa u razvoju zelene energetike za prekretnicu za zeleno investiranje, izjavio je Borislav Kostadinov iz GGF-a

francuska aukcije plutajuce vetroelektrane

Francuska dodelila prve svetske fid-in tarife za komercijalne projekte plutajućih vetroelektrana

4. januar 2024. - Francuska je objavila pobednike aukcije za fid-in tarife za instaliranje plutajućih vetroturbina snage 250 MW u Južnoj Bretanji

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

4. januar 2024. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.