Električna energija

Hrvatska virtuelna elektrana Nano Energies dobila novog vlasnika

Second Foundation nano energies des holding virtuelna elektrana hrvatska agregator

Foto: Nano Energies

Objavljeno

03.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Second Foundation, koja se bavi algoritamskim trgovanjem na energetskim tržištima, potpisala je sporazum o kupovini DES Holdinga, agregatora fleksibilnosti koji posluje u sklopu grupacije Nano Energies. Ta grupa razvija virtuelne elektrane u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Češkoj.

Češka firma Nano Energies Hrvatska, koja je deo DES Holdinga, je prva koja je dobila licencu za agregatora u Hrvatskoj, i to avgusta 2022. godine. U regionu Jugoistočne Evrope je, inače, sve više agregatora, koji nude usluge fleksibilnosti, pa ih osim u Hrvatskoj, gde četiri firme poseduje licence, ima i u BiH, Srbiji.

Kupovina DES Holdinga predstavlja sledeći korak u strategiji firme Second Foundation, čiji je cilj postepeno prebacivanje sa isključivo finansijskog algoritamskog trgovanja na iskorišćavanje prednosti energetske fleksibilnosti i pametnog upravljanja na polju obnovljivih i drugih energetskih izvora, saopštile su dve firme.

Second Foundation se bavi trgovanjem na kratkoročnim tržištima

DES Holding će, kako se navodi, nastaviti da koristi brend Nano Energies. Inače, Second Foundation se bavi trgovanjem na kratkoročnim tržištima i ima podružnice u Švajcarskoj, Nemačkoj, SAD-u i Japanu.

Vojtěch Kačena, suosnivač i većinski dioničar tvrtke Second Foundation, izjavio je da akvizicija agregatora fleksibilnosti grupacije Nano Energies savršeno upotpunjava njihove dosadašnje strateške poteze usmerene na osiguravanje ponude sveobuhvatnog portfelja usluga.

Kačena: Širimo asortiman usluga koje pružamo vlasnicima solarnih elektrana, vetroparkova i baterija

Transakcija predstavlja značajno širenje asortimana usluga koje Second Foundation pruža vlasnicima solarnih elektrana i vetroparkova, kao i vlasnicima baterijskih sistema putem svoje nemačke podružnice in.power, istakao je Kačena, i dodao da će sinergija dve firme omogućiti vlasnicima energetskih izvora da maksimiziraju monetizaciju svojih potencijala.

Matematičar i preduzetnik Petr Zahradník, koji je vlasnik firme Nano Energies, izjavio je da će mogućnosti firme Nano Energies u agregiranja fleksibilnih energetskih izvora i pružanju pomoćnih usluga biti znatno unapređene zahvaljujući stručnosti firme Second Foundation u trgovanju na kratkoročnim tržištima električne energije.

Korisnici su ti koji će imati najviše koristi od ove akvizicije, saopštile su firme, i to bez obzira da li koriste usluge agregatora fleksibilnosti firme Nano Energies u centralnoj i istočnoj Evropi ili usluge nemačke firme in.power.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

3. januar 2024. - Industrijski akteri u Srbiji imaju sva znanja da maksimalno umanje emisije CO2 i učestvuju u ekološkom preporodu zemlje, kaže generalni direktor kompanije Lafarge Srbija Dimitrije Knjeginjić

drvene elise vetroelektrane

Drvene elise za vetroturbine doživele svetsku premijeru u Nemačkoj

3. januar 2024. - Drvene loptice za vetroparkove predstavljaju pokušaj da se reši problem otpada koji nastaje kada istekne rok upotrebe opremi u vetroparku

Pocinje izgradnja cetvrte vetroturbine Sloveniji drzavni DEM

Počinje izgradnja četvrte vetroturbine u Sloveniji, objavio državni DEM

3. januar 2024. - Dravske elektrarne Maribor su angažovale ljubljansku firmu Hmezad TNT za instalaciju jedne vetroturbine u opštini Loški Potok

Hvatanje emisija CO2 dalje najefikasnije resenje dekarbonizaciju industrije cementa

Hvatanje emisija CO2 i dalje najefikasnije rešenje za dekarbonizaciju industrije cementa

3. januar 2024. - Za cementare još uvek nema pouzdanih rešenja za dekarbonizaciju koja ne uključuju hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljenika (CCUS), zaključio je Carbon Tracker