Električna energija

Hrvatski proizvođač staklene ambalaže postao deo KOER virtualne elektrane

vetropack straza koer virtuelna elektrana

Foto: Vetropack Straža

Objavljeno

04.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Virtuelna elektrana KOER dobila je još jednog člana – proizvođača staklene ambalaže Vetropack Stražu lociranu u mestu Hum na Sutli, nedaleko od hrvatsko-slovenačke granice.

Tehnološka kompanija KOER pokrenula je prvu virtuelnu elektranu Hrvatskoj u februaru 2022. godine i tako postala i prvi agregator koji povezuje tržište električne energije i krajnje korisnike koji su deo elektrane.

Vetropack Straža deo je Vetropack grupe, koja je, kako je saopštio KOER, jedna od vodećih proizvođača staklene ambalaže u Evropi. Fabrika u Humu na Sutli distribuira staklenu ambalažu u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji, kao i drugim zemljama jugoistočne Evrope.

Vetropack Straža ima dve solarne elektrane na krovovima

Vetropack Straža će kao članica KOER virtualne elektrane aktivno doprinositi stabilnosti hrvatskoga elektroenergetskog sistema, dodala je kompanija KOER i navela da se obezbeđuje podrška sistemu za priključivanje novih kapaciteta obnovljivih izvora energije.

Mario Berc, direktor sektora tehnike Vetropack Straže, podsetio je da ova fabrika ima dve solarne elektrane postavljene na krovovima skladišta gotove robe. Godišnja proizvodnja fotonaponskih sistema snage 828 kW, instaliranih u septembru 2019, je 1 GWh, a dobijena struja se koristi u proizvodnji komprimovanog vazduha.

Berc: Naša fleksibilnost koristiće se za održavanje stabilnosti sistema

Proizvodnja stakla, kako je naveo, je energetski zahtevan proces koji akumulira značajne količine energije.

„Fleksibilnost proizvodnog procesa stavili smo na raspolaganje za održavanje ravnoteže elektroenergetskog sustava u Hrvatskoj i time ujedno podržavamo zelenu tranziciju hrvatskoga gospodarstva prema održivijem energetskom sustavu“, istakao je Berc.

Tehnološka kompanija KOER operativno upravlja virtualnom elektranom, ukrupnjuje kapacitete, i, kako su naveli, prepoznaje njihove karakteristike koje može komercijalizovati na tržištima električne energije.

Lasić: Virtuelna elektrana će dodatno optimizovati procese u fabrici

Direktor Marko Lasić naveo je da je proizvodnja stakla povezana sa mnogim složenim procesima i velikom potrošnjom resursa koji će kroz KOER biti dodatno optimizovani.

Virtualna elektrana KOER, podsetio je, otvara mogućnosti višestruke dobrobiti – krajnjim korisnicima daje priliku da postanu aktivni učesnici tržišta električne energije te kroz to ostvaruju dodatne prihode, a Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava (HOPS) pruža pomoćne usluge sa ciljem optimalnog upravljanja i uravnoteženja sistema.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

4. decembar 2023. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

4. decembar 2023. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

4. decembar 2023. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

4. decembar 2023. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači