OIE

Solarna elektrana zamenila opštinsku deponiju na severu Hrvatske

Solarna-elektrana-zamenila-opstinsku-deponiju-na-severu-Hrvatske

Foto: Opština Gornji Kneginec / Facebook

Objavljeno

31.10.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

31.10.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Koncesionar je završio izgradnju fotonaponskog postrojenja od 4,4 megavata na lokaciji bivše deponije u opštini Gornji Kneginec na krajnjem severu Hrvatske, objavile su lokalne vlasti.

Lokalne samouprave u Hrvatskoj uključujući Zagreb pojačavaju napore na polju energetske tranzicije. Između ostalog, opštinske i regionalne vlasti prepoznaju potencijal deponija i raznih vrsta otpada. Projekata i investicija je sve više, ali Opština Gornji Kneginec u Varaždinskoj županiji je redak primer, čak i u celoj Jugoistočnoj Evropi, gde je već izgrađena solarna elektrana na bivšoj deponiji čvrstog komunalnog otpada.

Naučna zajednica, aktivisti i farmeri širom Evrope i sveta sve više upozoravaju da poljoprivredno zemljište i zaštićena područja nisu pogodni za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Posebno kritikuju izgradnju solarnih elektrana, jer pokrivaju najveće površine. Izuzetak su agrosolarna postrojenja, u kojima su paneli visoko na nosačima, pa ispod njih može da se gaji hrana i napasa stoka. Sve u svemu, poenta je u iskorišćavanju ogromnih mogućnosti krovova i neplodnog i zagađenog zemljišta.

Ugovor o pravu korišćenja potpisan je 2021. godine

Opština Gornji Kneginec, na krajnjem severu Hrvatske, potpisala je 2021. ugovor sa izabranim ponuđačem, firmom Prokon iz Varaždina. Njoj je odobreno da izgradi, koristi i održava solarnu elektranu sa 4,4 megavata nominalnog (pik) kapaciteta. Pogon se nalazi na južnoj strani bivše deponije. Zemljište je sanirano.

Investitor je dobio koncesiju na trideset godina. Lokacija, u vlasništvu opštine, prostire se na šest hektara. Načelnik Goran Kaniški je izjavio da će solarna elektrana na mrežu biti priključena pre kraja godine.

Operatori nekih odlagališta komunalnog otpada u regionu prikupljaju deponijski gas radi proizvodnje energije i smanjivanja mogućnosti požara. Dosad izgrađene solarne elektrane se uglavnom nalaze na deponijama rudarskog otpada, a investitori kreću i na mesta gde je industrijski otpad.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

31. oktobar 2023. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

31. oktobar 2023. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

31. oktobar 2023. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

31. oktobar 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta