OIE

EPBiH sa lokalnom zajednicom razmatra projekat vetroelektrane Bitovnja od 90 MW

vetropark-vetroelektrana

Foto: Pexels

Objavljeno

27.06.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.06.2023.

Komentari

0

Podeli

Posle nekoliko godina pauze, Elektroprivreda BiH (EPBiH) ponovo radi na pripremi izgradnje vetroelektrane Bitovnja od 90 MW na teritoriji grada Konjica, a u toku su aktivnosti na prikupljanju mišljenja lokalnog stanovništva. U maju je održana radionica sa meštanima mesne zajednice Bradina, jedne od lokacija planiranog vetroparka, koji su, kako tvrdi EPBiH, podržali projekat.

Naredni sastanak je zakazan za 5. jul u mesnoj zajednici Kreševo. Najavljeno je prisustvo članova planinarskih, lovačkih i ostalih udruženja koja koriste prostor na kojem je predviđena gradnja vetroparka.

Njima će biti predstavljena studija uticaja na životnu sredinu ovog projekta, u koji bi trebalo da bude investirano 200 miliona konvertibilnih maraka (oko 102 miliona evra).

Vrednost projekta je preko 100 miliona evra

Prema tvrdnjama EPBiH, lokalna zajednica će imati višestruke koristi – od angažmana lokalnih kompanija za rad na projektu, preko zapošljavanja lokalnog stanovništva kada vetroelektrana bude izgrađena, do prihoda od koncesije za grad Konjic.

Na sastanku u Bradini rečeno je da će lokalna putna infrastruktura će biti uređena i unapređena, da će nakon izgradnje vetroelektrane sve biti vraćeno u prvobitno stanje, kao i da će se posebna pažnja posvetiti zasadima brusnica i borovnica.

KfW je još 2018. godine odobrio 1,1 milion evra za pripremu projekta Bitovnja

Projekat vetroelektrane Bitovnja star je nekoliko godina, a Nemačka razvojna banka (KfW) obezbedila je bespovratna sredstva u vrednosti 1,1 milion evra za pripremu projekta još 2018. godine. Sada, nakon višegodišnjeg zastoja, EPBiH je intenzivirala rad na ovom projektu.

EPBiH radi na dekarbonizaciji dok čeka uvođenje poreza na emisije CO2

EPBiH je nedavno dogovorila izgradnju solarnih elektrana na iscrpljenim površinskim kopovima rudnika uglja Đurđevik u opštini Živinice, čime bi ovo mesto moglo postati prva lokalna samouprava pretežno oslonjena na ugalj koja je u regionu Zapadnog Balkana konkretno započela energetsku tranziciju.

Takođe, EPBiH je obezbedila kredit od 36 miliona evra od Evropske investicione banke (EIB) za vetroelektranu Vlašić, snage 50 MW, na području opštine Travnik.

EPBiH se okreće projektima obnovljive energije kako bi dekarbonizovala poslovanje jer očekuje da će se oporezivanje emisija CO2 u Bosni i Hercegovini uvesti za tri do osam godina, što za kompaniju predstavlja jedan od najvećih poslovnih rizika u narednom trogodišnjem periodu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

27. jun 2023. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

27. jun 2023. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

27. jun 2023. - Vlada Japana je formalizovala učešće agencije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

27. jun 2023. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada