OIE

Solarni paneli štite maline od grada i uvećavaju prinos

solarna elektrana iznad malinjaka

Foto: BayWa r.e.

Objavljeno

21.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

BayWa r.e. je sa svojom podružnicom GroenLeven započeo izgradnju solarne elektrane iznad jednog malinjaka u Holandiji. Kako kažu u nemačkoj kompaniji, ovo je najveći projekat agrosolara u sektoru voćarstva u Evropi, maksimalnog kapaciteta 8,7 megavata.

Agrosolar podrazumeva poljoprivrednu proizvodnju na lokaciji fotonaponskog pogona. U užem smislu, ta koncepcija obuhvata solarne elektrane u kojima su paneli postavljeni visoko iznad zemlje, na nosačima, a ispod njih se napasa stoka ili uzgaja voće, povrće, aromatično ili krmno bilje. Troškovi proizvodnje električne energije su tako veći nego sa panelima na tlu, pa energetske kompanije i proizvođači hrane traže optimalna rešenja.

U provinciji Severni Brabant, vlasnik malinjaka Marten van Hof je dogovorio postavljanje 24.206 nadzemnih solarnih panela. Paneli će štititi maline od vremenskih neprilika, dok će ujedno proizvoditi dovoljno energije za 2.810 domaćinstava.

Hof se odlučio na ovaj korak nakon uspešnog pilot-projekta kompanije BayWa r.e. Naime, ona je od 2020. na četiri mesta istraživala efekte postavljanja solarnih panela iznad zasada različitih vrsta voća. BayWa r.e. je deo nemačke grupacije BayWa.

Uslovi za razvoj maline su stabilniji ispod panela

Pažljivim praćenjem ustanovljeno je da su uslovi za razvoj maline stabilniji ispod panela nego pod konvencionalnim plastičnim mrežama. Paneli snižavaju temperaturu. BayWa r.e. je dizajnirao poluprovidne solarne module koji propuštaju dovoljno sunčeve svetlosti do biljaka, istovremeno ih štiteći od grada, jake kiše i direktne sunčeve svetlosti.

Agrosolar rešava problem nedovoljnog prostora

Očekuje se da će instaliranje solarne elektrane biti završeno do prvog kvartala 2024. godine, piše u saopštenju. Višenamensko korišćenje zemljišta ima brojne prednosti, budući da se solarnim elektranama obično zamera što zauzimaju veliku površinu. Agrosolar pritom doprinosi podmirivanju potražnje za obnovljivom energijom i štiti useve.

U kompaniji navode da je uspešnost projekta u Majerajstadu, opštini u kojoj se nalazi malinjak, omogućen subvencijama i sredstvima koje je izdvojio sam farmer.

Za razvoj agrosolara potrebni zakoni i subvencije

„Da bi agrosolar ostvario stvarnu pozitivnu promenu, potrebni su nam zakon i subvencije koje će nas podržati. Efekti klimatskih promena svakim danom postaju sve očigledniji i ne možemo da dozvolimo da propustimo ovu sjajnu priliku za tranziciju u oblasti energetike i poljoprivrede“, rekao je Benedikt Ortman, direktor za solarne projekte u BayWa r.e-u.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

21. jun 2023. - Industrijski akteri u Srbiji imaju sva znanja da maksimalno umanje emisije CO2 i učestvuju u ekološkom preporodu zemlje, kaže generalni direktor kompanije Lafarge Srbija Dimitrije Knjeginjić

drvene elise vetroelektrane

Drvene elise za vetroturbine doživele svetsku premijeru u Nemačkoj

21. jun 2023. - Drvene loptice za vetroparkove predstavljaju pokušaj da se reši problem otpada koji nastaje kada istekne rok upotrebe opremi u vetroparku

Pocinje izgradnja cetvrte vetroturbine Sloveniji drzavni DEM

Počinje izgradnja četvrte vetroturbine u Sloveniji, objavio državni DEM

21. jun 2023. - Dravske elektrarne Maribor su angažovale ljubljansku firmu Hmezad TNT za instalaciju jedne vetroturbine u opštini Loški Potok

Hvatanje emisija CO2 dalje najefikasnije resenje dekarbonizaciju industrije cementa

Hvatanje emisija CO2 i dalje najefikasnije rešenje za dekarbonizaciju industrije cementa

21. jun 2023. - Za cementare još uvek nema pouzdanih rešenja za dekarbonizaciju koja ne uključuju hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljenika (CCUS), zaključio je Carbon Tracker