OIE

Treća epizoda solarnog podkasta „Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate“

solarni podkast sve sto ste zeleli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate treca epizoda

Objavljeno

16.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Treća epizoda solarnog podkasta Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate donosi iskustva pionira zelene energije u Srbiji – prve stambene zajednice, koja je instalirala solarne panele na krovovima zgrada, prve energetske zadruge, koja gradi solarne elektrane, i autorke jednog od prvih solarnih kalkulatora.

Treća epizoda solarnog podkasta biće emitovana u utorak 23. maja od 18,30 do 20 sati.

Učesnici su:

  • Milena Milosavljević, Solarni kalkulator
  • Jelena R. Nikolić, Elektropionir
  • Boban Starinac, Centar za održivi razvoj energetike (CORE).

Sa njima će razgovarati Danko Kalkan, menadžer za ESG (eng. environmental, social and governance) savetodavne usluge u kompaniji Ernst & Young.

Pitanja se unapred mogu poslati imejlom na solarnipodkast@balkangreenenergynews.com, ali i postaviti kao komentar na ovaj tekst ili Fejsbuk najavu događaja. Podkasti se uživo mogu pratiti na Fejsbuku i Yutjub kanalu portala Balkan Green Energy News.

Solarni podkast imaće četiri epizode, a organizuje ga portal Balkan Green Energy News uz podršku projekta Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji, koji sprovodi nemačka razvojna agencija GIZ u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Pioniri energetske tranzicije

Stambena  zajednica Patrisa Lumumbe 49, 51, 53 Niš, koju čine stanari tri zgrade u Nišu, je prva koja u Srbiji proizvodi struju za sopstvenu potrošnju i ima status kupca-proizvođača ili prozjumera. Osim stanara za to su zaslužni i Centar za održivi razvoj energetike (CORE) i organizacija Eneca, koji su sproveli projekat “Fotonaponska solarna elektrana sa punjačima za električna vozila – stambeni kompleks Magdon Niš”.

Sajt Solarni kalkulator predstavlja koristan alat koji može pomoći u planiranju i izgradnji sopstvene solarne elektrane. Na ovom sajtu korisnici mogu uneti osnovne informacije o svojoj potrošnji električne energije, a zatim dobiti detaljne informacije o potrebnoj veličini solarnog sistema, predviđenim troškovima i procenama ušteda. Više detalja predstaviće njegov idejni tvorac Milena Milosavljević.

Elektropionir je energetska zadruga koja radi na uspostavljanju mreže decentralizovanih krovnih solarnih elektrana i solarnih parkova u kolektivnom vlasništvu građana širom Srbije. Cilj im je, kako kažu, da osnaže obične ljude da aktivnije učestvuju u tranziciji srpskog energetskog sektora ka obnovljivim izvorima energije.

Elektropionir u praksi pokazuje šta je decentralizacija i demokratizacija energetike, pa je zato i jedan od Šampiona energetske tranzcije na Zapadnom Balkanu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

16. maj 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

16. maj 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

16. maj 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

16. maj 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti