OIE

Treća epizoda solarnog podkasta „Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate“

solarni podkast sve sto ste zeleli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate treca epizoda

Objavljeno

16.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Treća epizoda solarnog podkasta Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate donosi iskustva pionira zelene energije u Srbiji – prve stambene zajednice, koja je instalirala solarne panele na krovovima zgrada, prve energetske zadruge, koja gradi solarne elektrane, i autorke jednog od prvih solarnih kalkulatora.

Treća epizoda solarnog podkasta biće emitovana u utorak 23. maja od 18,30 do 20 sati.

Učesnici su:

  • Milena Milosavljević, Solarni kalkulator
  • Jelena R. Nikolić, Elektropionir
  • Boban Starinac, Centar za održivi razvoj energetike (CORE).

Sa njima će razgovarati Danko Kalkan, menadžer za ESG (eng. environmental, social and governance) savetodavne usluge u kompaniji Ernst & Young.

Pitanja se unapred mogu poslati imejlom na solarnipodkast@balkangreenenergynews.com, ali i postaviti kao komentar na ovaj tekst ili Fejsbuk najavu događaja. Podkasti se uživo mogu pratiti na Fejsbuku i Yutjub kanalu portala Balkan Green Energy News.

Solarni podkast imaće četiri epizode, a organizuje ga portal Balkan Green Energy News uz podršku projekta Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji, koji sprovodi nemačka razvojna agencija GIZ u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Pioniri energetske tranzicije

Stambena  zajednica Patrisa Lumumbe 49, 51, 53 Niš, koju čine stanari tri zgrade u Nišu, je prva koja u Srbiji proizvodi struju za sopstvenu potrošnju i ima status kupca-proizvođača ili prozjumera. Osim stanara za to su zaslužni i Centar za održivi razvoj energetike (CORE) i organizacija Eneca, koji su sproveli projekat “Fotonaponska solarna elektrana sa punjačima za električna vozila – stambeni kompleks Magdon Niš”.

Sajt Solarni kalkulator predstavlja koristan alat koji može pomoći u planiranju i izgradnji sopstvene solarne elektrane. Na ovom sajtu korisnici mogu uneti osnovne informacije o svojoj potrošnji električne energije, a zatim dobiti detaljne informacije o potrebnoj veličini solarnog sistema, predviđenim troškovima i procenama ušteda. Više detalja predstaviće njegov idejni tvorac Milena Milosavljević.

Elektropionir je energetska zadruga koja radi na uspostavljanju mreže decentralizovanih krovnih solarnih elektrana i solarnih parkova u kolektivnom vlasništvu građana širom Srbije. Cilj im je, kako kažu, da osnaže obične ljude da aktivnije učestvuju u tranziciji srpskog energetskog sektora ka obnovljivim izvorima energije.

Elektropionir u praksi pokazuje šta je decentralizacija i demokratizacija energetike, pa je zato i jedan od Šampiona energetske tranzcije na Zapadnom Balkanu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

16. maj 2023. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

16. maj 2023. - Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, konzorcijuma dve domaće firme

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

16. maj 2023. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

16. maj 2023. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)