OIE

Zaboravljeni projekat vetroelektrane u Glamoču vraćen u život

Zaboravljeni projekat vetroelektrane u Glamoču vraćen u zivot

Foto: oto: Typical Albanian / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

Objavljeno

14.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Wild Wind iz Livna namerava da postavi 12 vetroturbina kod obližnjeg Glamoča, na Bundinoj kosi. Projekat je star više od jedne decenije, a predviđena priključna snaga iznosi 80 megavata.

Deset godina nakon što je sa Kantonom 10 potpisao koncesioni ugovor za svoj projekat vetroparka, Wild Wind je podneo zahtev Vladi Federacije Bosne i Hercegovine za prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu. Planirana priključna snaga je 80 megavata, a postrojenje bi činilo 12 generatora, stoji u dokumentu predatom na javni uvid.

Firma je otkrila da bi verovatno od kompanije Siemens Gamesa naručila turbine SG 6.6-155 od po 6,6 megavata. Lokacija je na Bundinoj kosi, planini severozapadno od Glamoča. Wild Wind je registrovan u obližnjem Livnu, sedištu kantonalne vlade.

Da bi se sačuvala šuma, predviđeno je da turbine budu izgrađene na kamenjaru

Projektanti su u idejnom rešenju vodili računa da izbegnu šumovit predeo, pa bi sve vetroturbine bile postavljene na kamenjaru, piše u zahtevu. Udaljenost do najbližeg naselja je 4,5 kilometra. Wild Wind je osnovan 2011, a registrovan je kao proizvođač električne energije.

U Glamoču, koji se nalazi na zapadu BiH, takođe su lokacije planiranih vetroparkova Slovinj, od 138 megavata, i Dževa, čiji bi kapacitet trebalo da bude 48 megavata. Nemačka kompanija wpd je u julu od kantonalnih vlasti dobila koncesiju za projekat vetroelektrane Čadilj u Glamoču, takođe od 138 megavata.

U Kantonu 10 je i Tomislavgrad, koji je postao glavna destinacija za ulaganja u iskorišćavanje energije vetra. Na teritoriji te opštine su postavljene prve dve vetroelektrane u zemlji, još jedna je u izgradnji, a u razvoju je još nekoliko projekata.

Kanton 10 se lokalno naziva i Hercegbosanska županija, iako je to ime još krajem prošlog veka proglašeno neustavnim. Koristi se i ime Livanjski kanton.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

14. februar 2023. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

14. februar 2023. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

14. februar 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

14. februar 2023. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik