OIE

Turske kompanije ugovorile gradnju vetroparka Dren u Severnoj Makedoniji

Turske kompanije vetroparka Dren Severnoj Makedoniji

Foto: Harry Cunningham on Unsplash

Objavljeno

11.01.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.01.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kaltun Enerji je angažovao izvođača YEO Teknoloji za poslove instaliranja i automatizacije u okviru izgradnje vetroparka Dren od 44 megavata u Severnoj Makedoniji.

YEO Teknoloji, sa sedištem u Istanbulu, saopštio je da je u projektu za vetroelektranu od 44 megavata kod Đevđelije odabran za zadatke projektovanja, nabavke, montaže, testiranja i puštanja u rad kao i sve ostale radove na polju elektrifikacije i automatizacije. Ugovor je potpisao s takođe turskom kompanijom Kaltun Enerji, čija je zavisna firma u Severnoj Makedoniji registrovana pod imenom Kaltun enerdži.

Kaltun Enerji namerava da u prvoj fazi instalira sedam vetroturbina ukupne snage 34 megavata

Lokacija se nalazi na jugu zemlje kod granice sa Grčkom. Za prvu fazu je predviđeno postavljanje sedam turbina zbirne snage 34 megavata, a kasnije bi bile dodate još dve od po pet megavata, stoji u dokumentaciji.

Državna kompanija Elektrani na Severna Makedonija razrađuje projekat vetroparka Miravci od 50 megavata u istom kraju.

Kaltun je ranije objavio da je prekinuta saradnja s kineskom kompanijom PowerChina, koja je trebalo da bude izvođač za projektovanje, nabavku i izgradnju (EPC).

Kako je saopštio YEO, ugovor mu je vredan 130 miliona lira odnosno 6,45 miliona evra. Ta firma je istakla da već ima 225 projekata u više od 30 zemalja u Evropi, na Bliskom istoku, u Centralnoj Aziji i Africi.

YEO Teknoloji već ima 225 projekata u više od 30 zemalja u Evropi, na Bliskom istoku, u Centralnoj Aziji i Africi.

YEO je nedavno podneo zahteve za privremene dozvole za 12 projekata solarnih elektrana od ukupno 503 megavata i sa baterijama zbirnog kapaciteta 503 megavat-sata. Krajem prošlog meseca je saopštio da će Reap Battery, kompanija koju je osnovao, pre kraja 2023. početi da proizvodi baterije u Tuzli kod Istanbula. Istakao je i svoju ambiciju da kapacitet u roku od tri godine dostigne pet gigavat-sati godišnje i nastavi da se penje.

Ova investicija od 50 miliona dolara uključuje plan da se 2028. godine otvori postrojenje za recikliranje litijumskih baterija, navedeno je u objavi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

11. januar 2023. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

11. januar 2023. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

11. januar 2023. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

11. januar 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta