OIE

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Foto: iStock

Objavljeno

30.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Turska je nedavno omogućila investitorima u postrojenja za skladištenje energije da svojim projektima dodaju vetroelektrane i solarne elektrane ekvivalentne snage. Predsednik Regulatorne uprave za energetsko tržište (EMRA) Mustafa Jilmaz izjavio je da su odmah pristigli zahtevi za zapanjujućih 67,3 gigavata ukupnog kapaciteta u elektranama na obnovljive izvore u kombinaciji sa skladištenjem.

Pojednostavljivanje procedure za pridodavanje solarnih i vetroelektrana postrojenjima za skladištenje energije izazvalo je preokret u sektoru energetike, kazao je čelnik nacionalnog regulacionog tela. Mustafa Jilmaz, predsednik Regulatorne uprave za energetsko tržište (EMRA ili, na turskom, EPDK), tvrdi da će to u suštini, omogućiti elektranama na obnovljive izvore da proizvode baznu energiju.

Rad vetroturbina i solarnih panela u potpunosti zavisi od vremenskih prilika i promene ga remete, osim što se donekle može predvideti pomoću vremenske prognoze. Strujne veze na veće daljine i sa drugim zemljama mogu, zajedno s unapređivanjem mreže i digitalizacijom, delimično da pokriju izazove sa isprekidanošću proizvodnje.

Kombinovanje sa sistemima za skladištenje će u suštini omogućiti elektranama na obnovljive izvore da proizvode baznu energiju, kazao je šef agencije EMRA

Baterije mogu mnogo da doprinesu stabilizaciji, buduće da se napajaju viškom električne energije, da bi se on upotrebio kada naiđu oblaci, vetar neočekivano uspori ili potražnja skoči. Druga varijanta su reverzibilne hidroelektrane, trenutno jedina konvencionalna tehnologija za balansiranje. Mana im je što zauzimaju velike površine i treba mnogo vremena da se izgrade.

S izmenama propisa koje su stupile na snagu 19. novembra, Turska je dozvolila vlasnicima projekata pogona za skladištenje da dobiju preliminarna odobrenja za instaliranje vetroelektrana ili solarnih elektrana ekvivalentnog kapaciteta. Investitori su odmah navalili da iskoriste priliku, naveo je Jilmaz.

Stigli su zahtevi za solarne elektrane od 19,9 gigavata i vetroelektrane od ukupno 47,5 gigavata, uparene sa kapacitetima za skladištenje

Za manje od dve sedmice, podneto je 334 zahteva za solarne parkove sa skladišnim kapacitetima i još 575 za vetrofarme, otkrio je. Zbirna snaga iznosi zapanjujućih 67,3 gigavata – u zaokruženim brojevima to je 19,9 prema 47,5 gigavata u korist vetroelektrana.

Jilmaz je procenio da su ovi projekti zajedno vredni 110 milijardi dolara, ali je dodao da EMRA očekuje da će vrednost ostvarenih biti 40 do 45 milijardi dolara.

Investitor koji će podići postrojenje za skladištenje električne energije može da se prijavi za preliminarnu dozvolu za vetroelektranu ili solarni park na istoj lokaciji i odgovarajuće snage, i to bez nadmetanja

Među novim pravilima je da se uslovi za priključenje na mrežu određuju bez obzira na to da li je projekat učestvovao na nekom nadmetanju za dodelu takvih kapaciteta. Svako ko namerava da postavi postrojenje za skladištenje električne energije može da se prijavi za preliminarnu dozvolu za vetroelektranu ili solarni park na istoj lokaciji i odgovarajuće snage, i to bez nadmetanja.

Operateri skladišnih sistema mogu da učestvuju na tržištu u segmentu balansiranja i pružanja pratećih mrežnih usluga.

Najmanji prihvatljiv kapacitet vetroelektrana u tom mehanizmu je 20 megavata, a solara 10 megavata. Gornja granica je 250 megavata. Pogon za skladištenje mora da izdrži bar sat vremena u punoj snazi. To znači, na primer, da će baterija od deset megavata trebati da primi najmanje 10 megavat-sati struje.

S krajem prošlog meseca, elektrane na obnovljive izvore su činile više od polovine instaliranog kapaciteta u Turskoj, koji je iznosio 103,3 gigavata. Na vetroparkove odlazi 11 odsto, fotonaponski pogoni činili su u tom trenutku 8,8 procenata, a dominirale su hidroelektrane, sa 30,6 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

30. novembar 2022. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

30. novembar 2022. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

30. novembar 2022. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

30. novembar 2022. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem