OIE

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Foto: iStock

Objavljeno

30.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Turska je nedavno omogućila investitorima u postrojenja za skladištenje energije da svojim projektima dodaju vetroelektrane i solarne elektrane ekvivalentne snage. Predsednik Regulatorne uprave za energetsko tržište (EMRA) Mustafa Jilmaz izjavio je da su odmah pristigli zahtevi za zapanjujućih 67,3 gigavata ukupnog kapaciteta u elektranama na obnovljive izvore u kombinaciji sa skladištenjem.

Pojednostavljivanje procedure za pridodavanje solarnih i vetroelektrana postrojenjima za skladištenje energije izazvalo je preokret u sektoru energetike, kazao je čelnik nacionalnog regulacionog tela. Mustafa Jilmaz, predsednik Regulatorne uprave za energetsko tržište (EMRA ili, na turskom, EPDK), tvrdi da će to u suštini, omogućiti elektranama na obnovljive izvore da proizvode baznu energiju.

Rad vetroturbina i solarnih panela u potpunosti zavisi od vremenskih prilika i promene ga remete, osim što se donekle može predvideti pomoću vremenske prognoze. Strujne veze na veće daljine i sa drugim zemljama mogu, zajedno s unapređivanjem mreže i digitalizacijom, delimično da pokriju izazove sa isprekidanošću proizvodnje.

Kombinovanje sa sistemima za skladištenje će u suštini omogućiti elektranama na obnovljive izvore da proizvode baznu energiju, kazao je šef agencije EMRA

Baterije mogu mnogo da doprinesu stabilizaciji, buduće da se napajaju viškom električne energije, da bi se on upotrebio kada naiđu oblaci, vetar neočekivano uspori ili potražnja skoči. Druga varijanta su reverzibilne hidroelektrane, trenutno jedina konvencionalna tehnologija za balansiranje. Mana im je što zauzimaju velike površine i treba mnogo vremena da se izgrade.

S izmenama propisa koje su stupile na snagu 19. novembra, Turska je dozvolila vlasnicima projekata pogona za skladištenje da dobiju preliminarna odobrenja za instaliranje vetroelektrana ili solarnih elektrana ekvivalentnog kapaciteta. Investitori su odmah navalili da iskoriste priliku, naveo je Jilmaz.

Stigli su zahtevi za solarne elektrane od 19,9 gigavata i vetroelektrane od ukupno 47,5 gigavata, uparene sa kapacitetima za skladištenje

Za manje od dve sedmice, podneto je 334 zahteva za solarne parkove sa skladišnim kapacitetima i još 575 za vetrofarme, otkrio je. Zbirna snaga iznosi zapanjujućih 67,3 gigavata – u zaokruženim brojevima to je 19,9 prema 47,5 gigavata u korist vetroelektrana.

Jilmaz je procenio da su ovi projekti zajedno vredni 110 milijardi dolara, ali je dodao da EMRA očekuje da će vrednost ostvarenih biti 40 do 45 milijardi dolara.

Investitor koji će podići postrojenje za skladištenje električne energije može da se prijavi za preliminarnu dozvolu za vetroelektranu ili solarni park na istoj lokaciji i odgovarajuće snage, i to bez nadmetanja

Među novim pravilima je da se uslovi za priključenje na mrežu određuju bez obzira na to da li je projekat učestvovao na nekom nadmetanju za dodelu takvih kapaciteta. Svako ko namerava da postavi postrojenje za skladištenje električne energije može da se prijavi za preliminarnu dozvolu za vetroelektranu ili solarni park na istoj lokaciji i odgovarajuće snage, i to bez nadmetanja.

Operateri skladišnih sistema mogu da učestvuju na tržištu u segmentu balansiranja i pružanja pratećih mrežnih usluga.

Najmanji prihvatljiv kapacitet vetroelektrana u tom mehanizmu je 20 megavata, a solara 10 megavata. Gornja granica je 250 megavata. Pogon za skladištenje mora da izdrži bar sat vremena u punoj snazi. To znači, na primer, da će baterija od deset megavata trebati da primi najmanje 10 megavat-sati struje.

S krajem prošlog meseca, elektrane na obnovljive izvore su činile više od polovine instaliranog kapaciteta u Turskoj, koji je iznosio 103,3 gigavata. Na vetroparkove odlazi 11 odsto, fotonaponski pogoni činili su u tom trenutku 8,8 procenata, a dominirale su hidroelektrane, sa 30,6 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

30. novembar 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

30. novembar 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

30. novembar 2022. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

30. novembar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.