OIE

Turske kompanije ugovorile gradnju vetroparka Dren u Severnoj Makedoniji

Turske kompanije vetroparka Dren Severnoj Makedoniji

Foto: Harry Cunningham on Unsplash

Objavljeno

11.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Kaltun Enerji je angažovao izvođača YEO Teknoloji za poslove instaliranja i automatizacije u okviru izgradnje vetroparka Dren od 44 megavata u Severnoj Makedoniji.

YEO Teknoloji, sa sedištem u Istanbulu, saopštio je da je u projektu za vetroelektranu od 44 megavata kod Đevđelije odabran za zadatke projektovanja, nabavke, montaže, testiranja i puštanja u rad kao i sve ostale radove na polju elektrifikacije i automatizacije. Ugovor je potpisao s takođe turskom kompanijom Kaltun Enerji, čija je zavisna firma u Severnoj Makedoniji registrovana pod imenom Kaltun enerdži.

Kaltun Enerji namerava da u prvoj fazi instalira sedam vetroturbina ukupne snage 34 megavata

Lokacija se nalazi na jugu zemlje kod granice sa Grčkom. Za prvu fazu je predviđeno postavljanje sedam turbina zbirne snage 34 megavata, a kasnije bi bile dodate još dve od po pet megavata, stoji u dokumentaciji.

Državna kompanija Elektrani na Severna Makedonija razrađuje projekat vetroparka Miravci od 50 megavata u istom kraju.

Kaltun je ranije objavio da je prekinuta saradnja s kineskom kompanijom PowerChina, koja je trebalo da bude izvođač za projektovanje, nabavku i izgradnju (EPC).

Kako je saopštio YEO, ugovor mu je vredan 130 miliona lira odnosno 6,45 miliona evra. Ta firma je istakla da već ima 225 projekata u više od 30 zemalja u Evropi, na Bliskom istoku, u Centralnoj Aziji i Africi.

YEO Teknoloji već ima 225 projekata u više od 30 zemalja u Evropi, na Bliskom istoku, u Centralnoj Aziji i Africi.

YEO je nedavno podneo zahteve za privremene dozvole za 12 projekata solarnih elektrana od ukupno 503 megavata i sa baterijama zbirnog kapaciteta 503 megavat-sata. Krajem prošlog meseca je saopštio da će Reap Battery, kompanija koju je osnovao, pre kraja 2023. početi da proizvodi baterije u Tuzli kod Istanbula. Istakao je i svoju ambiciju da kapacitet u roku od tri godine dostigne pet gigavat-sati godišnje i nastavi da se penje.

Ova investicija od 50 miliona dolara uključuje plan da se 2028. godine otvori postrojenje za recikliranje litijumskih baterija, navedeno je u objavi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

11. januar 2023. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

11. januar 2023. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

11. januar 2023. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

11. januar 2023. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost