OIE

Vlada FBiH odobrila garancije za kredit za vetroelektranu Poklečani

Vlada FBiH odobrila garancije za kredit za vetroelektranu Poklečani

Foto: Brett Sayles from Pexels

Objavljeno

07.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je podržala inicijativu i odobrila Elektroprivredi HZ HB garancije za kredit od 150 miliona evra za realizaciju projekta Vetroelektrane Poklečani. Novac će biti osiguran iz kredita kod Evropske investicijske banke (EIB) i nemačke razvojne banke KfW, u iznosu od po 75 miliona evra.

Vlada FBiH navodi u saopštenju da se Elektroprivreda HZ HB (EPHZHB) u julu ove godine obratila Federalnom ministarstvu finansija sa zahtevom za pokretanje postupka za stvaranje obaveza po osnovu vanskog državnog duga do 150 miliona evra kod EIB-a i KfW-a, za finansiranje projekta Vetroelektrane Poklečani.

Prema projektu VE Poklečani planirana je izgradnja 20 vetroturbina snage do 6,6 megavata, ukupne instalisane snage 132 megavata. Očekivana godišnja proizvodnja vetroelektrane iznosiće oko 436,96 gigavat sati električne energije.

Planirana je izgradnja 20 vetroturbina snage do 6,6 megavata, ukupne instalisane snage 132 megavata

VE Poklečani će se nalaziti u severnom delu opštine Posušje u zapadnoj Hercegovini. Vetroelektrana će biti izgrađena na širem planinskom području Štitar planine, na oko 13 kilometara severoistočno od središta opštine Posušje.

Projekat VE Poklečani je uvršten u Program javnih investicija FBiH 2022-2024. godine, što je osnova za pokretanje inicijative za zaduženje.

Federalno ministarstvo finansija je procenilo kreditnu sposobnost Elektroprivrede HZ HB, navodi se u saopštenju. Ovo javno preduzeće sa sedištem u Mostaru će izgradnjom VE Poklečani proširiti proizvodne kapacitete za 14,6 procenata i povećati godišnju proizvodnju za približno 20 procenata.

Elektroprivreda HZ HB će proširiti proizvodne kapacitete za 14,6 procenata i povećati godišnju proizvodnju za približno 20 procenata

Vlada FBiH je naložila zainteresovanim stranama, ministarstvu finansija i ministarstvu energije, rudarstva i industrije, kao i nosiocu projekta Elektroprivredi HZ HB da imenuju svoje ovlaštene predstavnike u tim za pregovore o kreditima.

Konačne odluke o zaduženju i uslovi kreditnih zaduženja biće doneti po okončanju pregovora sa finansijerima, EIB-om i KfW-om. Krajnji dužnik u ovom finansijskom aranžmanu biće Javno preduzeće Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

7. oktobar 2022. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

7. oktobar 2022. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

7. oktobar 2022. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

7. oktobar 2022. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik