Električna energija

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

Foto: EPCG

Objavljeno

23.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore kupila je danas na aukciji na Montenegroberzi akcije Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) u vrednosti od 15 miliona evra.

EPCG je prodavala 10 odsto sopstvenih akcija, odnosno 11.813.268, a država je kupila 28,27 odsto tog paketa ili 3.340.757 akcija. Akcije su kupljene po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza.

Vlada Crne Gore je juče i najavila da će za 15 miliona evra kupiti akcije EPCG, pošto je prethodno odobrila ovoj kompaniji da emituje akcije na Montenegroberzi. To se desilo posle dva neuspela tendera na kojima je EPCG htela da proda akcije.

Rok za prodaju tih deonica, po Zakonu o privrednim društvima, ističe 26. septembra. Kompanija mora da otpiše akcije iz paketa koje niko ne kupi.

Ministar Damjanović: Poništenjem akcija bila bi naneta šteta državi

Ministar finansija Aleksandar Damjanović juče je izjavio da je cena od 4,49 evra mnogo niža cena nego pri prethodnim prodajama.

On je istakao da država na ovaj način poboljšava likvidnost EPCG.

Vlada je takođe ovim potezom onemogućila da se pojavi kupac na berzi za deset odsto akcija, koji bi tako ušao u vlasničku strukturu, imao pravo na članstvo u bordu direktora i možda ograničavao strateške odluke države u vezi sa kompanijom, rekao je on.

Poništavanjem akcija, kako je naveo, indirektno bi bila naneta šteta državi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

23. septembar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

23. septembar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

23. septembar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

23. septembar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji