OIE

PowerChina Resources prodao svoj udeo u vetroparku Ivovik

Foto: Brett Sayles from Pexels

Objavljeno

20.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Većinski vlasnik projekta vetroelektrane Ivovik u Livnu postala je kompanija iz Luksemburga. Kantonalna vlada je dala saglasnost za prenos vlasničkog udela sa Sinohydro Holdinga iz Hongkonga na Ivovik Wind Power.

Buduća vetroelektrana Ivovik je dobila novog većinskog vlasnika, firmu sa sedištem u Luksemburgu.

Sinohydro Holding, ogranak kompanije PowerChina Resources, prodao je svoj udeo u ovom projektu u Livnu. Izgradnja je formalno počela u decembru. PowerChina Resources posluje u okviru kompanije Power Construction Corp. of China, poznatije kao PowerChina.

Vlada Kantona 10 je u svojstvu koncesora dala saglasnost na prenos vlasničkog udela u društvu VE Ivovik iz Sarajeva. Sinohydro Holding iz Hongkonga je držao 51 odsto, a novi većinski vlasnik je Ivovik Wind Power iz Luksemburga.

Odluka je donesena na predlog kantonalnog Ministarstva privrede.

Vlada Kantona 10 je saopštila da će CNTIC Capital, ispostava kineske kompanije China National Technical Import and Export Corp, nastaviti da kontroliše 39 odsto, a da će Ekrem Nanić iz Banjaluke držati 10 procenata.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je saglasnost za izdavanje energetske dozvole za VE Ivovik dala u februaru 2020. godine.

Kako je ranije najavljivano iz Vlade Kantona 10, vetropark Ivovik će imati snagu 84 megavata i sastojaće se od 42 vetroturbine. Lokacija je na zapadnom rubu opštine Tomislavgrad i istočnom delu teritorije grada Livna.  Predviđena godišnja proizvodnja je 236,6 gigavat-sati.

Investicija je procenjena na 130 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

20. septembar 2022. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

20. septembar 2022. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

20. septembar 2022. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

20. septembar 2022. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik