OIE

Mađarska i Srbija potpisale memorandum o zelenom vodoniku

Srbija i Madjarska ce zajedno proizvoditi zeleni vodonik zorana mihajlovic

Foto: Zorana Mihajlović/Facebook

Objavljeno

25.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija i Mađarska potpisale su Memorandum o razumevanju u oblasti obnovljivog vodonika. Memorandum su potpisali Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, i László Palkovics, ministar tehnologije i industrije.

Memorandum o razumevanju u oblasti obnovljivog vodonika odnosi se na proizvodnju, skladištenje i transport zelenog vodonika, kao i na saradnju na zajedničkim projektima. Dve zemlje su krajem maja dogovorile jačanje energetske saradnje.

László Palkovics, mađarski ministar tehnologije i industrije, izjavio je da su pitanja dostupnosti, pristupa i cena energije danas ključna pitanja u svetu, a da je njima pridodato i pitanje energetske nezavisnosti.

Mađarska je spremna da sa Srbijom podeli svoje strategije i propise, kao i investicione planove i projekte

On je rekao da oblast za koju je danas potpisan memorandum obuhvata važna pitanja kao što su proizvodnja, skladištenje i transport vodonika. Mađarska, koja već ima određena iskustva, spremna je da sa Srbijom podeli svoje strategije i propise, kao i investicione planove i projekte, istakao je Palkovics, prenelo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Zorana Mihajlović je istakla da je u novim zakonima iz oblasti energetike zeleni vodonik prepoznat kao obnovljivi izvor energije i da će vodonična strategija biti sastavni deo nove strategije razvoja energetike Srbije.

„Memorandum koji smo potpisali je osnova da razmenjujemo dokumente iz ove oblasti i da razgovaramo o potencijalnim zajediničkim projektima. Ponosni smo što već stvorili u Srbiji zakonske uslove za korišćenje vodonika i nadam se da ćemo moći u narednom periodu i konkretnije moći da predstavimo prednosti korišćenja vodonika“, rekla je Mihajlovićeva.

Srbija veruje da Mađarska može da joj pomogne da bude što efikasnija u energetskoj tranziciji

Ona je naglasila da Srbija i Mađarska imaju odlične političke i bilateralne odnose i Mađarska je važan trgovinski partner Srbije, treći po razmeni od zemalja EU, a šesti ukupno.

„To je dobra osnova da unapređujemo saradnju i u oblasti energetike, gde se nismo zaustavili samo na snabdevanju gasom, već želimo da radimo zajedno i u procesu energetske tranzicije“, rekla je Mihajlović.

Srbija, prema njenim rečima, veruje da Mađarska može da joj pomogne da u tom procesu bude još efikasnija.

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i ambasador Mađarske u Srbiji Attila Pinter.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EUSEW-Izabrani mladi energetski ambasadori

EUSEW – izabrani mladi ambasadori energije

25. jul 2022. - U sklopu Evropske nedelje održive energije (EUSEW), odabrana je nova klasa trideset mladih ambasadora energije

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

25. jul 2022. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada

rheenergise-reverzibilna-elektrana.

Britanski RheEnergise razvio reverzibilno postrojenje za skladištenje energije bez vode

25. jul 2022. - RheEnergise je razvio tehnologiju koje koristi gustu tečnost umesto vode za skladištenje viška energije iz vetroparkova i solarnih elektrana

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

25. jul 2022. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor