Životna sredina

Novi zakon o geološkim istraživanjima u Republici Srpskoj prošao bez ekoloških amandmana

Novi zakon o geološkim istraživanjima u Republici Srpskoj prošao bez ekoloških amandmana

Foto: NSRS

Objavljeno

29.06.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.06.2022.

Komentari

0

Podeli

Narodna skupština Republike Srpske je usvojila novi Zakon o geološkim istraživanjima, međutim bez amandmana koji se odnose na prvenstvo primene propisa kojima se uređuje zaštita prirode, životne sredine, nacionalnih parkova i zaštićenih područja. U nacrtu zakona amandmani su bili prihvaćeni, da bi zatim na glasanju bili izostavljeni, navodi Centar za zaštitu životne sredine (CZZS) iz Banja Luke.

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske je odbilo da prihvati amandmane na Zakon o geološkim istraživanjima i uvrsti ih u finalni dokument, iako ih je Odbor za zaštitu životne sredine prethodno jednoglasno prihvatio, a poslanici su se o njima u raspravi uglavnom pozitivno izjasnili. Narodna skupština ipak o njima nije glasala, ističu u CZZS.

Usvajanju finalnog teksta je prethodilo usvajanje nacrta zakona, u čijoj izradi je pored organa vlasti učestvovala i šira javnost, sa komentarima i primedbama.

Zainteresovani građani i organizacije su insistirali na boljoj zaštiti životne sredine, ali je u redovnoj proceduri o svemu ipak odlučilo Ministarstvo rudarstva i energetike, koje nije uvrstilo amandmane i prigovore u zakon.

Ispoštovana procedura, ali bez osvrta na primedbu

Centar za životnu sredinu je iskoristio mehanizme participativne demokratije i podneo amandmane na predlog zakona.

Predložio je značajno proširenje minimalnog istražnog radijusa u naseljenim područjima, kao i u slučaju sukoba kod implementacije, prevagu primene propisa kojim se uređuje zaštita prirode, životne sredine, nacionalnih parkova i zaštićenih područja, stoji u saopštenju.

U danu glasanja o zakonu, amandmani se nisu našli u finalnom tekstu

Međutim, u danu glasanja o zakonu amandmani se nisu našli u finalnom tekstu predloga, pa poslanici nisu mogli da glasaju o njima.

Ministarstvo energetike i rudarstva je odbilo da prihvati amandmane, a Odbor za zaštitu životne sredine ipak nije tražio izjašnjenje Narodne skupštine o tome, što je bio uslov za glasanje o konkretnim amandmanima.

Propuštena prilika

Redžib Skomorac iz Centra za životnu sredinu kaže da je, iako je sve urađeno shodno poslovniku, o dodatnoj zaštiti životne sredine praktično odlučilo ministarstvo, dakle izvršna vlast.

„Iako u novom zakonu postoje unaprijeđeni segmenti, ostaje da se u praksi vidi koliko su geološki istražni radovi mogući uz ne samo zadržavanje, već i nužno unapređenje kvaliteta životne sredine, ali i drugih prava koja proističu iz tog imperativa. U tom pogledu ćemo budno nastaviti da vršimo monitoring implementacije novog zakona”, izjavio je Skomorac.

Za odobravanje geoloških istraživanja je prema novom zakonu neophodna saglasnost jedinice lokalne samouprave

Sonja Kosanović iz Centra za životnu sredinu istakla je da je za odobravanje geoloških istraživanja prema novom zakonu neophodna saglasnost jedinice lokalne samouprave na čijoj se teritoriji istraživanje planira.

„Ovim putem unapred apelujemo na organe lokalne samouprave da uzmu aktivno učešće u procesu odlučivanja, budući da se radi o zahvatima koja i te kako mogu uticati na dobrobit stanovništva sa datog prostora“, dodala je Kosanović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

29. jun 2022. - Naučnici iz Švedske su razvili metod korišćenja veštačke inteligencije za identifikaciju toksičnih hemikalija zasnovan isključivo na poznavanju molekularne strukture

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

29. jun 2022. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

29. jun 2022. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

29. jun 2022. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje