Životna sredina

Novi zakon o geološkim istraživanjima u Republici Srpskoj prošao bez ekoloških amandmana

Novi zakon o geološkim istraživanjima u Republici Srpskoj prošao bez ekoloških amandmana

Foto: NSRS

Objavljeno

29.06.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.06.2022.

Komentari

0

Podeli

Narodna skupština Republike Srpske je usvojila novi Zakon o geološkim istraživanjima, međutim bez amandmana koji se odnose na prvenstvo primene propisa kojima se uređuje zaštita prirode, životne sredine, nacionalnih parkova i zaštićenih područja. U nacrtu zakona amandmani su bili prihvaćeni, da bi zatim na glasanju bili izostavljeni, navodi Centar za zaštitu životne sredine (CZZS) iz Banja Luke.

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske je odbilo da prihvati amandmane na Zakon o geološkim istraživanjima i uvrsti ih u finalni dokument, iako ih je Odbor za zaštitu životne sredine prethodno jednoglasno prihvatio, a poslanici su se o njima u raspravi uglavnom pozitivno izjasnili. Narodna skupština ipak o njima nije glasala, ističu u CZZS.

Usvajanju finalnog teksta je prethodilo usvajanje nacrta zakona, u čijoj izradi je pored organa vlasti učestvovala i šira javnost, sa komentarima i primedbama.

Zainteresovani građani i organizacije su insistirali na boljoj zaštiti životne sredine, ali je u redovnoj proceduri o svemu ipak odlučilo Ministarstvo rudarstva i energetike, koje nije uvrstilo amandmane i prigovore u zakon.

Ispoštovana procedura, ali bez osvrta na primedbu

Centar za životnu sredinu je iskoristio mehanizme participativne demokratije i podneo amandmane na predlog zakona.

Predložio je značajno proširenje minimalnog istražnog radijusa u naseljenim područjima, kao i u slučaju sukoba kod implementacije, prevagu primene propisa kojim se uređuje zaštita prirode, životne sredine, nacionalnih parkova i zaštićenih područja, stoji u saopštenju.

U danu glasanja o zakonu, amandmani se nisu našli u finalnom tekstu

Međutim, u danu glasanja o zakonu amandmani se nisu našli u finalnom tekstu predloga, pa poslanici nisu mogli da glasaju o njima.

Ministarstvo energetike i rudarstva je odbilo da prihvati amandmane, a Odbor za zaštitu životne sredine ipak nije tražio izjašnjenje Narodne skupštine o tome, što je bio uslov za glasanje o konkretnim amandmanima.

Propuštena prilika

Redžib Skomorac iz Centra za životnu sredinu kaže da je, iako je sve urađeno shodno poslovniku, o dodatnoj zaštiti životne sredine praktično odlučilo ministarstvo, dakle izvršna vlast.

„Iako u novom zakonu postoje unaprijeđeni segmenti, ostaje da se u praksi vidi koliko su geološki istražni radovi mogući uz ne samo zadržavanje, već i nužno unapređenje kvaliteta životne sredine, ali i drugih prava koja proističu iz tog imperativa. U tom pogledu ćemo budno nastaviti da vršimo monitoring implementacije novog zakona”, izjavio je Skomorac.

Za odobravanje geoloških istraživanja je prema novom zakonu neophodna saglasnost jedinice lokalne samouprave

Sonja Kosanović iz Centra za životnu sredinu istakla je da je za odobravanje geoloških istraživanja prema novom zakonu neophodna saglasnost jedinice lokalne samouprave na čijoj se teritoriji istraživanje planira.

„Ovim putem unapred apelujemo na organe lokalne samouprave da uzmu aktivno učešće u procesu odlučivanja, budući da se radi o zahvatima koja i te kako mogu uticati na dobrobit stanovništva sa datog prostora“, dodala je Kosanović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

29. jun 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

29. jun 2022. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

29. jun 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

29. jun 2022. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić