Energetska kriza

Priština odbila predlog Srbije da menjaju “struju za ugalj”

vucic kurti ugalj struja razmena

Foto: hangela from Pixabay

Objavljeno

10.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Premijer Kosova* Aljbin Kurti odbio je predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da obave razmenu električne energije za ugalj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je pre dva dana Prištini da joj isporuči električnu energiju u zamenu za ugalj, ali i da ugalj plati novcem.

Aljbin Kurti je izjavio da se sada umesto teritorije Kosova* traži ugalj. On je rekao da Vučić mora da prizna nezavisnost Kosova*, kao i da prihvati zločine koje je počinio režim Slobodana Miloševića na ovoj teritoriji.

Kurti je, takođe, rekao da bi predsednik Srbije trebalo da se distancira od despotskog ruskog predsednika Vladimira Putina i Miloševića, čiji je Vučić bio ministar, prenela je agencija Beta.

Srbija namerava da uvoznim ugljem podigne kvalitet domaćeg uglja i tako smanji korišćenje mazuta

Da podsetimo, posle decembarskog kraha proizvodnje uglja i električne energije Srbija ima ogromne probleme da obezbedi dovoljne količine uglja za proizvodnju struje u termoelektranama.

Vlada Srbije je donela odluku da se do kraja 2023. godine Elektroprivredi Srbije (EPS) dozvoli uvoz četiri miliona tona. Ugovori su već sklopljeni sa crnogorskim rudnikom Pljevlja, za uvoz 300.000 tona, i bosanskim rudnikom Banovići, za još 100.000 tona.

EPS, inače, u proseku godišnje proizvede oko 40 miliona tona uglja, pa je ovaj uvoz jedan odsto te količine.

Milan Jakovljević, izvršni direktor za proizvodnu uglja u EPS-u, izjavio je za RTS da je ugalj iz uvoza kvalitetniji nego u Srbiji, pa će omogućiti da se digne kvalitet domaćeg uglja i da se tako smanji korišćenje mazuta.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

10. jun 2022. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

10. jun 2022. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

10. jun 2022. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

10. jun 2022. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović