Životna sredina

Meksiko uvodi zabranu eksploatacije litijuma za privatne kompanije

meksiko-litijum-zabrana

Foto: Pixabay/Amigos3D

Objavljeno

20.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Meksički parlament je usvojio amandman na zakon o rudarstvu kojim se zabranjuje da se privatne kompanije bave istraživanjem i eksploatacijom litijuma. Nova pravila predviđaju osnivanje državne kompanije koja bi imala ekskluzivna prava na eksploataciju jednog od najtraženijih minerala na svetu.

Predsednik Andrés Manuel López Obrador, koji je i podneo ovaj predlog, je ranije pozvao poslanike da zaštite rezerve litijuma u Meksiku i da omoguće osnivanje kompanije koja bi se bavila svime što je u vezi sa litijumom u toj zemlji.

Predsednik Meksika rekao je da će svi postojeći ugovori o litijumu biti preispitani

López Obrador je rekao i da će svi postojeći ugovori o litijumu biti preispitani. Kako navodi Mining.com, firma Bacanora Lithium, koja je u vlasništvu kineske kompanije Genfeng Lithium, već ima koncesiju za eksploataciju litijuma na severozapadu Meksika.

Kineski investitor namerava da započne eksploataciju litijuma 2023. godine, a planirana godišnja proizvodnja je 35.000 tona, dodaje se u izveštaju.

Buduća državna kompanija za litijum bi koristila domaće istraživačke kapacitete, kao i iskustva drugih zemalja

Buduća državna kompanija za litijum bi koristila domaće istraživačke kapacitete, kao i iskustva drugih zemalja, rekao je López Obrador. Novim zakonom se litijum svrstava u “strateške minerale.”

EU je stavila litijum na listu sirovina od presudnog značaja

Litijum se koristi za baterije za električna vozila i drugih uređaje, a Evropska unija (EU) ga je stavila na svoju listu sirovina od presudnog značaja jer se očekuje da će potražnja drastično porasti u narednim godinama.

U Srbiji su vlasti zaustavile projekat eksploatacije litijuma britansko-australijske multinacionalne kompanije Rio Tinto nakon masovnih ekoloških protesta. Međutim, aktivisti strahuju da bi projekat mogao ponovo dobiti zeleno svetlo od Vlade Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

20. april 2022. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

20. april 2022. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

20. april 2022. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje

Emisije iz industrije proizvodnje plastike će se utrostručiti do 2050. godine

Emisije iz proizvodnje plastike na putu da se do 2050. godine utrostruče

20. april 2022. - Istraživači upozoravaju da bi emisije gasova sa efektom staklene bašte iz proizvodnje plastike mogle da se utrostruče do 2050. godine