Električna energija

Srbija će ove godine doneti odluku o gradnji malih nuklearnih elektrana

Srbija ce ove godine doneti odluku o gradnji malih nuklearnih elektrana

Foto: Ben_Kerckx from Pixabay

Objavljeno

04.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike, izjavila je da očekuje da ove godine bude doneta odluka o pravljenju modularnih nuklearnih elektrana u Srbiji.

Srbija će, kako je istakla Zorana Mihajlović, ove godine završiti novu strategiju razvoja energetike, pa bi u sklopu toga trebalo i doneti odluku da li će instalirati modularne nuklearne elektrane.

Mihajlović je istakla da nije doneta nikakva odluka o skidanju moratoriju na nuklearke, koji je uveden posle katastrofe u Černobilju, i da nisu započeti bilo kakvi zvanični razgovori o saradnji sa nekim u oblasti izgradnje nuklearki.

Neophodne su nam nove elektrane, a obnovljivi izvori energije neće biti dovoljni

Srbija, prema njenim rečima, razmatra sve opcije za osiguranje energetske stabilnosti, a modularne nuknearne elektrane su jedno od rešenja jer će se smanjivati proizvodnja iz termoelektrana, a nisu dovoljni samo obnovljivi izvori energije, niti hidroelektrane. Zato Srbija ne bi trebalo da beži ni od jednog izvora izvora koji može da obezbedi energetsku stabilnost, dodala je ona, preneli su lokalni mediji.

Mihajlović je navela da se sve promenilo posle nesreće u Černobilju, i da je nuklearna tehnologija napredovala. Osim velikih reaktora sada, kako je istakla, postoje i modularni nuklearni reaktori snage od 10 do 400 megavata. Reč je postrojenjima koja su već instalirana u svetu, i koja se prave na drugom mestu, a isporučuju spremna za rad na lokaciju koju odabere kupac, objasnila je ona.

Bugarska i Rumunija su već u pregovorima sa američkim kompanijama

Inače, Rumunija i Bugarska su sa američkim kompanijama krajem prošle godine potpisale sporazume o instaliranju prvih modularnih nuklearki u Evropi. Na drugoj strani kontinenta, Nemačka, usred energetske krize, nastavlja sa planom gašenja svih nuklearki.

Da podsetimo, poslednjih meseci predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata je govorio o nuklearkama. Prvo je rekao da je Srbija zainteresovana da kupi udeo u nekoj od nuklearki koje se grade u regionu, pre svega u Mađarskoj, a onda i da je spremna da je sama izgradi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

4. januar 2022. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

4. januar 2022. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

4. januar 2022. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

4. januar 2022. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović