OIE

Izveštaj IEA o vodoniku za 2021: Potrebna odlučna akcija da se smanji cena proizvodnje čistog vodonika

cena-proizvodnje-cistog-vodonika

Slika: Pixabay/PublicDomainPictures

Objavljeno

07.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Iako je cena proizvodnje vodonika sa niskim emisijama CO2 i dalje veoma visoka, a upotreba ograničena, postoje ohrabrujuće naznake da bi moglo doći do značajnog smanjenja tih troškova kao i globalnog porasta korišćenja ovog goriva, navodi se u novom izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA). Međutim, da bi se ostvario potencijal čistog vodonika, da doprinese postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine, vlade širom sveta moraju preduzeti odlučne korake, navodi IEA.

U izveštaju o proizvodnji i korišćenju vodonika u svetu (Global Hydrogen Review 2021), agencija kaže da su investicije u projekte proizvodnje vodonika u porastu, kao i da je broj zemalja koje imaju strategiju za korišćenje ovog goriva skočio sa svega tri u 2019. godini na 17 trenutno, a da je još preko 20 država objavilo da radi na takvim strategijama.

Ukupan svetski kapacitet postrojenja za elektrolizu je udvostručen u poslednjih pet godina, a godišnja proizvodnja vodonika bi mogla dostići osam miliona tona do 2030.

Ukupan svetski kapacitet postrojenja za elektrolizu je udvostručen u poslednjih pet godina. Ako svi projekti na kojima se već radi budu realizovani, godišnja svetska proizvodnja vodonika bi do 2030. godine mogla dostići osam miliona tona, u poređenju sa ispod 50.000 tona trenutno. Međutim, to bi i dalje bilo mnogo manje nego što IEA predviđa da je potrebno da se omogući dostizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine – a to je 80 miliona tona.

Fatih Birol, izvršni direktor IEA, kaže da trenutne dobre rezultate na planu proizvodnje i upotrebe vodonika ne treba uzeti zdravo za gotovo, jer je već bilo “lažnih početaka” u ovoj oblasti. On je, međutim, dodao da se ovog puta primećuje značajan napredak ka čistijem, jeftinijem i dostupnijem vodoniku u svim sektorima privrede.

Svetu su potrebna ulaganja u voodnik od 1,2 biliona dolara do 2030.

IEA procenjuje da je potrebno uložiti 1,2 biliona dolara do 2030. godine kako bi se sektor vodonika uskladio sa ciljem da se do 2050. godine ostvare nulte neto emisije u svetu.

Vlade treba što pre da uklone barijere koje onemogućavaju brži rast proizvodnje vodonika sa niskim emisijama. Glavna prepreka je cena proizvodnje, jer takav vodonik zahteva ili velike količine električne energije ili upotrebu tehnologija za prikupljanje i skladištenje CO2 ukoliko se vodonik proizvodi iz fosilnih goriva.

Zeleni vodonik može da košta 2 do 7 puta više od onog proizvedenog korišćenjem fosilnih goriva

Da bi se troškovi proizvodnje vodonika sa niskim emisijama doveli na nivo proizvodnje vodonika sa velikim emisijama, potrebne su investicije, kao i odgovarajuće državne politike. Proizvodnja zelenog vodonika, korišćenjem obnovljivih izvora energije, može da košta 2 do 7 puta više od proizvodnje uz pomoć prirodnog gasa bez prikupljanja CO2, pa se zato skoro sav vodonik danas prizvodi iz fosilnih goriva i bez prikupljanja CO2.

Sa druge strane, tehnološki napredak i proizvodnja na veliko bi mogli da učine proizvodnju vodonika iz solara konkurentnom, navodi IEA. Takođe, cene gorivnih ćelija sa vodonikom i dalje padaju, a prodaja vozila sa pogonom na vodonik raste.

IEA u izveštaju preporučuje vladama da osim ulaganja u istraživanje, proizvodnju i infrastrukturu, koriste i instrumente poput sistema trgovanja emisijama, kvota i obaveznog udela vodonika u javnim nabavkama. Agencija takođe poziva na međunarodnu saradnju kako bi uspostavili standardi i pravila i razvila globalna tržišta vodonika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

7. oktobar 2021. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

7. oktobar 2021. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

7. oktobar 2021. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

7. oktobar 2021. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik