OIE

Elektrana na ugalj u Španiji biće pretvorena u postrojenje za zeleni vodonik

elektrana-ugalj-zeleni-vodonik-spanija

Slika: Pixabay/FelixMittermeier

Objavljeno

23.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Portugalska elektroenergetska kompanija Energias de Portugal (EDP) planira da zatvorenu elektranu na ugalj na jugu Španije pretvori u postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika, a investicija je procenjena na 550 miliona evra.

Cilj kompanije EDP je da se na mestu termoelektrane i u njenom okruženju proizvodi zeleni vodonik koji će pomoći da se dekarbonizuju obližnja industrijska postrojenja i podrži energetska tranzicija, a planira se i izvoz obnovljive energije.

Elektrana, koja se nalazi u mestu Los Barrios, je trenutno u postupku demontaže, navode lokalni mediji. Njeno zatvaranje je veliki udarac za lokalnu privredu, ali se čelnici grada nadaju da će projekat koji EDP planira popraviti situaciju.

Plan je da se proizvodi vodonik koji će pomoći da se dekarbonizuju obližnja industrijska postrojenja

Na mestu elektrane i u njenoj okolini bi trebalo da se razvije tzv. “Dolina vodonika Gibraltarskog zaliva” (Hydrogen Valley of the Bay of Algeciras), u kojoj će se proizvoditi zeleni vodonik i druge vrste obnovljive energije, ali i skladištiti energija.

EDP razmatra projekat skladištenja energije sa 255 MW litijum-jonskih baterija

Kada je u pitanju skladištenje energije, EDP razmatra projekat sa 255 MW kapaciteta litijum-jonskih baterija, saopšteno je nakon sastanka zvaničnika kompanije sa gradonačelnikm grada Los Barrios.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

23. septembar 2021. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

23. septembar 2021. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

23. septembar 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

23. septembar 2021. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar