OIE

Elektrana na ugalj u Španiji biće pretvorena u postrojenje za zeleni vodonik

elektrana-ugalj-zeleni-vodonik-spanija

Slika: Pixabay/FelixMittermeier

Objavljeno

23.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Portugalska elektroenergetska kompanija Energias de Portugal (EDP) planira da zatvorenu elektranu na ugalj na jugu Španije pretvori u postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika, a investicija je procenjena na 550 miliona evra.

Cilj kompanije EDP je da se na mestu termoelektrane i u njenom okruženju proizvodi zeleni vodonik koji će pomoći da se dekarbonizuju obližnja industrijska postrojenja i podrži energetska tranzicija, a planira se i izvoz obnovljive energije.

Elektrana, koja se nalazi u mestu Los Barrios, je trenutno u postupku demontaže, navode lokalni mediji. Njeno zatvaranje je veliki udarac za lokalnu privredu, ali se čelnici grada nadaju da će projekat koji EDP planira popraviti situaciju.

Plan je da se proizvodi vodonik koji će pomoći da se dekarbonizuju obližnja industrijska postrojenja

Na mestu elektrane i u njenoj okolini bi trebalo da se razvije tzv. “Dolina vodonika Gibraltarskog zaliva” (Hydrogen Valley of the Bay of Algeciras), u kojoj će se proizvoditi zeleni vodonik i druge vrste obnovljive energije, ali i skladištiti energija.

EDP razmatra projekat skladištenja energije sa 255 MW litijum-jonskih baterija

Kada je u pitanju skladištenje energije, EDP razmatra projekat sa 255 MW kapaciteta litijum-jonskih baterija, saopšteno je nakon sastanka zvaničnika kompanije sa gradonačelnikm grada Los Barrios.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

23. septembar 2021. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

23. septembar 2021. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

23. septembar 2021. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

23. septembar 2021. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista