OIE

Elektrana na ugalj u Španiji biće pretvorena u postrojenje za zeleni vodonik

elektrana-ugalj-zeleni-vodonik-spanija

Slika: Pixabay/FelixMittermeier

Objavljeno

23.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Portugalska elektroenergetska kompanija Energias de Portugal (EDP) planira da zatvorenu elektranu na ugalj na jugu Španije pretvori u postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika, a investicija je procenjena na 550 miliona evra.

Cilj kompanije EDP je da se na mestu termoelektrane i u njenom okruženju proizvodi zeleni vodonik koji će pomoći da se dekarbonizuju obližnja industrijska postrojenja i podrži energetska tranzicija, a planira se i izvoz obnovljive energije.

Elektrana, koja se nalazi u mestu Los Barrios, je trenutno u postupku demontaže, navode lokalni mediji. Njeno zatvaranje je veliki udarac za lokalnu privredu, ali se čelnici grada nadaju da će projekat koji EDP planira popraviti situaciju.

Plan je da se proizvodi vodonik koji će pomoći da se dekarbonizuju obližnja industrijska postrojenja

Na mestu elektrane i u njenoj okolini bi trebalo da se razvije tzv. “Dolina vodonika Gibraltarskog zaliva” (Hydrogen Valley of the Bay of Algeciras), u kojoj će se proizvoditi zeleni vodonik i druge vrste obnovljive energije, ali i skladištiti energija.

EDP razmatra projekat skladištenja energije sa 255 MW litijum-jonskih baterija

Kada je u pitanju skladištenje energije, EDP razmatra projekat sa 255 MW kapaciteta litijum-jonskih baterija, saopšteno je nakon sastanka zvaničnika kompanije sa gradonačelnikm grada Los Barrios.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BIG Shopping Centers grupa vetroelektrane Rumuniji 109 miliona evra

BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vetroelektrane u Rumuniji od 109 miliona evra

08 децембра 2021 - BIG Shopping Centers preuzima projekat vetroelektrane kapaciteta 102 megavata u Rumuniji, u značajnom iskoraku ka obnovljivoj energiji

LDK energetski i klimatski plan

EU podržava Srbiju da izradi Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP)

08 децембра 2021 - EU podržava Srbiju da izradi Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP) od 2021. do 2030. sa vizijom do 2050. godine

EFT angažovao kineski Dongfang da izgradi solarnu elektranu Bileća

07 децембра 2021 - Dongfang Electric je of EFT-a dobio ugovor za solarnu elektranu Bileća, nakon što je za njega 2016. izgradio termoelektranu Stanari

Luxor Solar solarne panele Univerzitetu Sarajevu

Luxor Solar donirao solarne panele Univerzitetu u Sarajevu za praktičnu nastavu

07 децембра 2021 - Luxor Solar je za Univerzitet u Sarajevu u BiH obezbedio 90 solarnih modula koji će se koristiti za optimizaciju i istraživanja