Životna sredina

Meštani i ekološki aktivisti odbranili Neretvicu

Neretvica ukinute dozvole za gradnju dve MHE protest

Slika: Pusti me da tečem/Facebook

Objavljeno

11.08.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.08.2021.

Komentari

0

Podeli

Iako su kamioni i bageri u dva navrata bili pred koritom reke Neretvice ekološki aktivisti i stanovnici opštine Konjic uspeli su da posle više od godinu dana odbrane svoju reku. Ministarstvo prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanskog kantona je ukinulo građevinske dozvole za dve male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik.

Ukinute su građevinske dozvole za male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće na rijeci Neretvici, od strane Ministarstva prostornog uređenja HNK, nakon što su uvažili zahteve za reviziju dozvola dostavljene od strane NVO Zeleni Neretva, a pripremljene od pravnog tima Aarhus centra u BiH, saopštio je Aarhus centar u BiH.

Slika: Pusti me da tečem/Facebook

Kako su preneli lokalni mediji, zahtev za reviziju, na kojem je radilo i lokalno udruženje Pusti me da tečem, je zasnovan na nepravilnostima u procesu izdavanja građevinskih dozvola od strane Opštine Konjic jer su izdate bez energetske dozvole, što krši odredbe Zakona o električnoj energiji i uredbe o zahtevu za izdavanje energetske dozvole Vlade Federacije BiH.

„Dokumentacija koju je investitor imao je bila nepotpuna i ono što su imali, dobijeno je na netransparentan način. Na ovome nećemo stati i tražit ćemo odgovornost svih aktera ovog podmuklog plana“, rekao je Safet Sarajlić, član udruženja Pusti me da tečem, preneo je portal Novi Konjic.

Meštani i aktivisti dva puta su sprečili izvođače radova da započnu posao, pre više od godinu dana, i sredinom juna kada je više od hiljadu meštana i aktivista blokiralo most u Goranskom Polju.

Investitor u dve MHE je Elektroprivreda BiH.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

11. avgust 2021. - Naučnici iz Švedske su razvili metod korišćenja veštačke inteligencije za identifikaciju toksičnih hemikalija zasnovan isključivo na poznavanju molekularne strukture

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

11. avgust 2021. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

11. avgust 2021. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

11. avgust 2021. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje