Životna sredina

Meštani i ekološki aktivisti odbranili Neretvicu

Neretvica ukinute dozvole za gradnju dve MHE protest

Slika: Pusti me da tečem/Facebook

Objavljeno

11.08.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.08.2021.

Komentari

0

Podeli

Iako su kamioni i bageri u dva navrata bili pred koritom reke Neretvice ekološki aktivisti i stanovnici opštine Konjic uspeli su da posle više od godinu dana odbrane svoju reku. Ministarstvo prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanskog kantona je ukinulo građevinske dozvole za dve male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik.

Ukinute su građevinske dozvole za male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće na rijeci Neretvici, od strane Ministarstva prostornog uređenja HNK, nakon što su uvažili zahteve za reviziju dozvola dostavljene od strane NVO Zeleni Neretva, a pripremljene od pravnog tima Aarhus centra u BiH, saopštio je Aarhus centar u BiH.

Slika: Pusti me da tečem/Facebook

Kako su preneli lokalni mediji, zahtev za reviziju, na kojem je radilo i lokalno udruženje Pusti me da tečem, je zasnovan na nepravilnostima u procesu izdavanja građevinskih dozvola od strane Opštine Konjic jer su izdate bez energetske dozvole, što krši odredbe Zakona o električnoj energiji i uredbe o zahtevu za izdavanje energetske dozvole Vlade Federacije BiH.

„Dokumentacija koju je investitor imao je bila nepotpuna i ono što su imali, dobijeno je na netransparentan način. Na ovome nećemo stati i tražit ćemo odgovornost svih aktera ovog podmuklog plana“, rekao je Safet Sarajlić, član udruženja Pusti me da tečem, preneo je portal Novi Konjic.

Meštani i aktivisti dva puta su sprečili izvođače radova da započnu posao, pre više od godinu dana, i sredinom juna kada je više od hiljadu meštana i aktivista blokiralo most u Goranskom Polju.

Investitor u dve MHE je Elektroprivreda BiH.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke

Realnost energetske tranzicije proizvodnja fosilnih goriva raste 20 godina

Realnost energetske tranzicije: proizvodnja fosilnih goriva beležiće rast bar još 20 godina

20 октобра 2021 - Uprkos ciljevima iz Pariskog sporazuma i obećanjima o obaranju neto emisija na nulu, proizvodnja fosilnih goriva je na putanji rasta sve do 2040. godine

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže