Životna sredina

Meštani i ekološki aktivisti odbranili Neretvicu

Neretvica ukinute dozvole za gradnju dve MHE protest

Slika: Pusti me da tečem/Facebook

Objavljeno

11.08.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.08.2021.

Komentari

0

Podeli

Iako su kamioni i bageri u dva navrata bili pred koritom reke Neretvice ekološki aktivisti i stanovnici opštine Konjic uspeli su da posle više od godinu dana odbrane svoju reku. Ministarstvo prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanskog kantona je ukinulo građevinske dozvole za dve male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik.

Ukinute su građevinske dozvole za male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće na rijeci Neretvici, od strane Ministarstva prostornog uređenja HNK, nakon što su uvažili zahteve za reviziju dozvola dostavljene od strane NVO Zeleni Neretva, a pripremljene od pravnog tima Aarhus centra u BiH, saopštio je Aarhus centar u BiH.

Slika: Pusti me da tečem/Facebook

Kako su preneli lokalni mediji, zahtev za reviziju, na kojem je radilo i lokalno udruženje Pusti me da tečem, je zasnovan na nepravilnostima u procesu izdavanja građevinskih dozvola od strane Opštine Konjic jer su izdate bez energetske dozvole, što krši odredbe Zakona o električnoj energiji i uredbe o zahtevu za izdavanje energetske dozvole Vlade Federacije BiH.

„Dokumentacija koju je investitor imao je bila nepotpuna i ono što su imali, dobijeno je na netransparentan način. Na ovome nećemo stati i tražit ćemo odgovornost svih aktera ovog podmuklog plana“, rekao je Safet Sarajlić, član udruženja Pusti me da tečem, preneo je portal Novi Konjic.

Meštani i aktivisti dva puta su sprečili izvođače radova da započnu posao, pre više od godinu dana, i sredinom juna kada je više od hiljadu meštana i aktivista blokiralo most u Goranskom Polju.

Investitor u dve MHE je Elektroprivreda BiH.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

FIFA obmanula navijače, Svetsko prvenstvo u Kataru nije bilo ugljenično neutralno

FIFA obmanula navijače: Svetsko prvenstvo u Kataru nije bilo ugljenično neutralno

11. avgust 2021. - FIFA je obmanula navijače tvrdnjom da je Svetsko prvenstvo u Kataru bilo ugljenično neutralno, pokazuje izveštaj švajcarskog regulatora za oglašavanje.  

Građani Prijepolja predali peticiju protiv izgradnje male hidroelektrane

Građani Prijepolja predali peticiju protiv izgradnje male hidroelektrane

11. avgust 2021. - Stanovnici Prijepolja i okoline i 16 udruženja potpisali su peticiju protiv izgradnje male hidroelektrane Velika Ploča

Svetski dan okeana - Planeta okean plima i oseka se menjaju

Svetski dan okeana – Plavoj planeti je neophodan preokret

11. avgust 2021. - Svakog 8. juna obeležava se Svetski dan okeana, kako bi se ukazalo na njegov značaj za život ljudi na Zemlji

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

11. avgust 2021. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana