Životna sredina

Meštani i ekološki aktivisti odbranili Neretvicu

Neretvica ukinute dozvole za gradnju dve MHE protest

Slika: Pusti me da tečem/Facebook

Objavljeno

11.08.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.08.2021.

Komentari

0

Podeli

Iako su kamioni i bageri u dva navrata bili pred koritom reke Neretvice ekološki aktivisti i stanovnici opštine Konjic uspeli su da posle više od godinu dana odbrane svoju reku. Ministarstvo prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanskog kantona je ukinulo građevinske dozvole za dve male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik.

Ukinute su građevinske dozvole za male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće na rijeci Neretvici, od strane Ministarstva prostornog uređenja HNK, nakon što su uvažili zahteve za reviziju dozvola dostavljene od strane NVO Zeleni Neretva, a pripremljene od pravnog tima Aarhus centra u BiH, saopštio je Aarhus centar u BiH.

Slika: Pusti me da tečem/Facebook

Kako su preneli lokalni mediji, zahtev za reviziju, na kojem je radilo i lokalno udruženje Pusti me da tečem, je zasnovan na nepravilnostima u procesu izdavanja građevinskih dozvola od strane Opštine Konjic jer su izdate bez energetske dozvole, što krši odredbe Zakona o električnoj energiji i uredbe o zahtevu za izdavanje energetske dozvole Vlade Federacije BiH.

„Dokumentacija koju je investitor imao je bila nepotpuna i ono što su imali, dobijeno je na netransparentan način. Na ovome nećemo stati i tražit ćemo odgovornost svih aktera ovog podmuklog plana“, rekao je Safet Sarajlić, član udruženja Pusti me da tečem, preneo je portal Novi Konjic.

Meštani i aktivisti dva puta su sprečili izvođače radova da započnu posao, pre više od godinu dana, i sredinom juna kada je više od hiljadu meštana i aktivista blokiralo most u Goranskom Polju.

Investitor u dve MHE je Elektroprivreda BiH.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Naucnici kisnica nigde nije bezbedna za pice

Naučnici upozorili da kišnica nigde nije bezbedna za piće

11 августа 2022 - Ako se gleda po najstrožim standardima, kišnica svuda na svetu sadrži previše večnih hemikalija (PFAS), čiji štetni uticaj još nije dovoljno poznat

Sume_statistika_jugoistocna Evropa_posumljenost po glavi stanovnika

Za šest decenija smanjila se površina šuma po glavi stanovnika za 60 procenata

11 августа 2022 - Tokom proteklih 60 godina, u svetu je nestalo 80 miliona hektara šume što je površina...

Rio Tinto rad studiji izvodljivosti projekat Jadar

SEOS ukazuje da je obustavljanje projekta Jadar farsa, investitor nastavlja po planu i čeka formiranje nove vlade

10 августа 2022 - Rio Tinto je saopštio da u skladu s ranije preuzetim obavezama namerava da završi internu studiju izvodljivosti za projekat Jadar

Prijavite krivolov prepelica i zaštitite ugrožene ptice u Srbiji

08 августа 2022 - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva ljubitelje prirode i sve građane da prijave...