OIE

Počela gradnja vetroparka Krivača snage 103 MW

krivaca vetropark ivicom elnos

Objavljeno

10.05.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

10.05.2021.

Država

Podeli

Ivicom Energy započeo je izgradnju vetroelektrane Krivača u opštini Golubac, što će biti prva elektrana za proizvodnu električne energije iz vetra južno od Save i Dunava, s obzirom da su sve dosad izgrađene locirane u Vojvodini.

Ivicom Energy, firma registrovana u Žagubici, je u vlasništvu austrijske kompanije Ivicom Holding, koja je veoma aktivna u regionu kada je reč o investicijama u zelenu energiju. U Krivaču će investirati 140 miliona evra.

Dušan Muškatirović, savetnik u firmi Ivicom Energy, izjavio je da bi prvi kilovat-sati ih elektrane trebalo da budu proizvedeni sredinom 2023. godine, i naveo da je očekivana godišnja proizvodnja 310 megavat-sati (MWh), prenela je Sat televizija.

Biće izgrađeno 13 kilometara lokalnih puteva i dva dalekovoda dužine 20 kilometara

U prvoj fazi biće izgrađeni pristupni putevi koji će omogućiti da sva oprema, među kojom su i vetroagregati, elise, bude transportovana do lokacija na kojima će biti istalirana. Kako je ranije najavljeno, vetropark bi trebalo da ima 22 vetroturbine.

pocela izgradnja vetropark krivaca ivicom elnos
Slika: Ivicom Energy

Očekujemo da radovi na oko 13 kilometara puteva budu završeni do kraja oktobra ili početkom novembra, naveo je Muškatirović, i zahvalio se lokalnim samoupravama Golubac, Kučevo i Veliko Gradište na stvaranju uslova da ova investicija bude realizovana.

Jedan od izvođača radova je firma Elnos

On je istakao da će lokalni putevi pomoći i vlasnicima zemljišta u okolini da lakše dođu do svojih parcela, dok će izgradnja dva dalekovoda ukupne dužine 20 kilometara ojačati elektroprenosni sistem u ovom delu Srbije i povećati kvalitet i sigurnost snabdevanja potrošača.

Elnos Srbija, deo Elnos Grupe, je izvođač radova zadužen za pomoćne sisteme, koji će omogućiti isporuku električne energije, i za konekciju vetroparka sa prenosnim sistemom.

Komentara: (2)
Marko / 11.05.2021.

Da nije godišnja proizvodnja 310 GWh a ne MWh?

Šabanović Ismet / 03.02.2022.

Dobri poslovi radio sam ih u Nemačkoj, Kasel . Trijer.Rostok.i td. Urado sam .temelje. armiranje. šalung. Betonaža.Enkon.linkon.preko 150 komada . Voleobih napraviti koju u Srbiji.😀🤑🤑

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska vodonik studija plana razvoja i primjene hrvatske strategije za vodik

U Hrvatskoj se sprovode 32 projekta za zeleni vodonik

10. maj 2021. - Hrvatska, kako se navodi u Studiji plana razvoja i primene Hrvatske strategije za vodik do 2050, ima dobre preduslove za uspostavljanje proizvodnje i korišćenja obnovljivog vodonika

Schletter Group siri Jugoistocnoj Evropi pridruzivanjem kompaniji Enstall

Schletter Group se širi u Jugoistočnoj Evropi, osnažen pridruživanjem kompaniji Enstall

10. maj 2021. - Enstall preuzima provajdera sistema za montažu solarnih panela Schletter Group, sa sedištem u Kirhdorfu u Bavarskoj

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

10. maj 2021. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Liderka odrzive energetike 2024

Izbor za Liderku održive energetike za 2024. godinu – prijave do 10. septembra

10. maj 2021. - WISE Srbija mreža žena u održivoj energetici pod pokroviteljstvom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ objavljuje konkurs za izbor Liderke održive energetike za 2024. godinu