OIE

EPCG će omogućiti građanima da postave solarne panele na svojoj neplodnoj zemlji

epcg milutin djukanovic obracanje solarni paneli zemlja

Milutin Đukanović (slika: Youtube)

Objavljeno

26.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) planira da građanima omogući gradnju solarnih elektrana na njihovom zemljištu, najavio je Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG.

Milutin Đukanović, novi predsednik Odbora direktora EPCG, koji je izabran pre desetak dana, izjavio je da strateški ciljevi ove kompanije moraju biti smanjenje iznosa računa za električnu energiju i povećanje proizvodnje električne energije. On je rekao da će Odboru direktora predložiti da se preispita politika subvencija za električnu energiju.

U naredne četiri godine Crna Gora bi mogla da duplira snagu kapaciteta za proizvodnju električne energije, koja sada iznosi oko 900 MW

Đukanović je u obraćanju javnosti naveo da je prioritet da se napravi model koji će omogućiti svim građanima da kroz posebne programe individualne proizvodnje ostvare značajne benefite.

„Poseban akcenat ćemo dati na izgradnju solarnih elektrana, gdje ćemo omogućiti da građani ostvare značajne benefite od svoje neplodne zemlje. U naredne četiri godine, ukupna instalisana snaga solarnih panela mogla bi dostići 200 MW i to na način da sve košta građane nula evra“, dodao je on

Trenutno Crna Gora ima veoma male instalisane kapacitete za korišćenje solarne energije, ali u toku je realizacija projekta solarne elektrane Briska Gora, snage 262 megavata (MW).

Đukanović će Odboru direktora predložiti gradnju HE Komarnica, vetroparka Krnovo 2 i još jednog agregata u HE Perućica

Đukanović je istakao da će Odboru direktora predložiti da se krene u izgradnju hidroelektrane (HE) Komarnica, snage 170 MW, vetroparka Krnovo 2, snage 50 MW, kao i osmog agregata u HE Perućica, 54 MW.

„U periodu od četiri godine bi se mogli realizovati ili privesti kraju projekti gdje bi se ukupna instalisana snaga, koja sada iznosi 883 MW, povećala za gotovo 100 odsto“, naglasio je Đukanović.

On je dodao da će, ako se potvrdi da je sve urađeno u skladu sa zakonom, nastaviti sa projektom Briska Gora.

Zatvaranje TE Pljevlja nije opcija

On je istakao je da je neophodno završiti modernizaciju Termoelektrane Pljevlja, iako se to moralo uraditi mnogo ranije.

„Zbog enormnog kašnjenja ugroženo je funkcionisanje termoelektrane. Smanjenje emisija štetnih gasova i sanacija odlaganja otpada su projekti koji nemaju alternativu.”, rekao je on.

Đukanović je istakao da prestanak rada TE Pljevlja nije opcija, kao i da će ova termoelektrana biti najmodernija u regionu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

26. mart 2021. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

26. mart 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

26. mart 2021. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

26. mart 2021. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače