OIE

Abazović: vetropark Možura prioritet u borbi protiv korupcije na visokom nivou

vetroelektrana-vetropark-korupcija-Crna-Gora

Foto: Pixabay/Oimheidi

Objavljeno

09.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da je afera sa vetroelektranom Možura jedan od prioriteta Nacionalnog saveta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, i da će uskoro započeti razgovor sa nadležnim organima na Malti u vezi sa ovim slučajem.

U emisiji televizije NET TV sa Malte, u kojoj je gostovao i Mario de Marco, malteški ministar finansija u senci, Abazović je istakao da je od velikog značaja za Crnu Goru i Maltu da se taj slučaj ispita do kraja.

Vetropak Možura, drugi po veličini u Crnoj Gori, snage 46 MW, izgradio je konzorcijum malteške kompanije Enemalta i kineske kompanije Shanghai Electric Power, a pušten je u rad u novembru 2019. godine.

Investicija je bila vredna 90 miliona evra, država se ugovorom obavezala da garantuje fiksnu cenu od 95,99 evra po MWh i subvencije od 115 miliona evra u prvih 12 godina rada.

Pre dolaska na vlast Abazović tražio poništenje ugovora za Možuru

U avgustu 2020. godine, pre dolaska na vlast, Abazović је konferenciji za štampu pokazao dokument za koji je tvrdio da su dokaz korupcije u slučaju Možura i zatražio poništenje ugovora, hapšenje odgovornih i vraćanje vetroparka u državno vlasništvo.

Abazović je tada naveo i da je zbog malverzacija oko Možure ubijena novinarka na Malti, dok su građani Crne Gore oštećeni za 115 miliona evra.

Evropska komisija očekuje istragu o Možuri

Malteška novinarka Daphne Caruana Galizia ubijena je 2017. godine bombom postavljenom ispod automobila. Njen sin, koji je i sam istraživački novinar, rekao je prošle godine za Vijesti da je predmet istraživanja njegove majke bio i tadašnji premijer i aktuelni predsednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i tadašnji malteški premijer Joseph Muscat.

U avgustu prošle godine, portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je da komisija očekuje da Crna Gora sprovede „kredibilnu, nezavisnu i efikasnu“ istragu u vezi sa navodnom korupcijom u slučaju vetroparka Možura.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

9. mart 2021. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

9. mart 2021. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

9. mart 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

9. mart 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe