Električna energija

Energetska zajednica objavila smernice za integraciju prozjumera u mrežu

energetska zajednica smernice prozjumeri

Slika: Pixabay

Objavljeno

30.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice objavio je nove smernice za regulisanje integracije prozjumera – proizvođača i potrošača električne energije iz obnovljivih izvora, u energetske mreže.

Smernice za integraciju prozjumera u mrežu sadrže i najnovije regulatorne promene iz EU paketa Čista energija za sve Evropljane, koji će uskoro usvojiti i Energetska zajednica.

Sekretarijat je 2018. objavio prve smernice o prozjumerima – Smernice o povezivanju prozjumera na mrežu, koje će sada biti zamenjene ovim novim dokumentom.

Smernice donose preporuke koje su grupisane u šest celina

Novi dokument donosi izmene koje usklađuju smernice sa terminologijom i novim odredbama o sopstvenoj potrošnji obnovljivih izvora iz EU paketa Čista energija za sve Evropljane, navodi se u novim smernicama.

Inače, dokument se sastoji od preporuka grupisanih u šest celina. Prva celina pokriva opštu politiku, druga pravna i regulatorna pitanja, treća tehnologije i tehničke zahteve, četvrta prozjumere i pristup tržištu, peta prozjumere i pristup mreži i šesta naknade, poreze i takse.

Cilj smernica je davanje saveta kreatorima politika u ugovornim stranama Energetske zajednice

Cilj smernica je pomognu kreatorima politika u ugovornim stranama Energetske zajednice u razvoju nacionalnih pravnih i regulatornih okvira koji pogoduju povećanju broja prozjumera i stvaranju uslova da krajnji kupci postanu proizvođači energije iz obnovljivih izvora za sopstvenu potrošnju, saopštio je Sekretarijat.

Nove smernice sadrže komentare dobijene u postupku javne rasprave, tokom koje su zainteresovane strane dostavile svoje stavove.

Posle objavljivanja smernica uslediće radionica o pravnom i regulatornom okviru i primerima najbolje prakse iz EU. Posebna pažnja biće posvećena razvoju uslova za energetske zadruge, saopštio je sekretarijat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

30. septembar 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

30. septembar 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

30. septembar 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

30. septembar 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji