OIE

Energetska zajednica pokrenula javnu raspravu o smernicama za prozjumere

Energetska-zajednica-javna-rasprava-smernice--prozjumeri

Slika: Pixabay

Objavljeno

23.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je javnu raspravu o nacrtu smernica za integraciju prozjumera odnosno onih koji su u isto vreme i proizvođači i potrošači energije iz obnovljivih izvora.

Javna rasprava traje do 17. jula, a zainteresovane strane su pozvane da dostave svoje komentare putem onlajn upitnika.

Nacrt smernica odražava najnovije zakonske zahteve koji proizilaze iz EU Paketa za čistu energiju, saopštio je Sekretarijat u pozivu na javnu raspravu.

Sekretarijat je 2018. već objavio Smernice o integraciji prozjumera (Policy Guidelines 01/2018 on the Grid Integration of Prosumers), ali je u međuvremenu, tačnije 2019, Paketom za čistu energiju donet pravno obvezujući okvir za sopstvenu potrošnju.

Status prozjumera krajnjim kupcima može doneti priliku da koriste dostignuća tehnološkog razvoja i da smanje troškove

Paket za čistu energiju još nije postao obavezujući dokument u ugovorim stranama Energetske zajednice, ali se, kako kažu u Sekretarijatu, veoma vodi računa o njegovim ključnim porukama.

Status prozjumera može krajnjim kupcima ponuditi nove mogućnosti za primenu dostignuća tehnološkog razvoja i smanjenje računa, istovremeno doprinoseći ciljevima politike zaštite životne sredine i energije.

Konačna verzija smernica trebalo bi da pomogne kreatorima politika u ugovornim stranama Energetske zajednice da razviju nacionalne regulatorne okvire koji će doprineti sopstvenoj potrošnji obnovljive energije i podstaći građane da postanu prozjumeri u skladu sa EU Paketom za čistu energiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

23. jun 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

23. jun 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

23. jun 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

23. jun 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji