Električna energija

Energetska zajednica objavila smernice za integraciju prozjumera u mrežu

energetska zajednica smernice prozjumeri

Slika: Pixabay

Objavljeno

30.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice objavio je nove smernice za regulisanje integracije prozjumera – proizvođača i potrošača električne energije iz obnovljivih izvora, u energetske mreže.

Smernice za integraciju prozjumera u mrežu sadrže i najnovije regulatorne promene iz EU paketa Čista energija za sve Evropljane, koji će uskoro usvojiti i Energetska zajednica.

Sekretarijat je 2018. objavio prve smernice o prozjumerima – Smernice o povezivanju prozjumera na mrežu, koje će sada biti zamenjene ovim novim dokumentom.

Smernice donose preporuke koje su grupisane u šest celina

Novi dokument donosi izmene koje usklađuju smernice sa terminologijom i novim odredbama o sopstvenoj potrošnji obnovljivih izvora iz EU paketa Čista energija za sve Evropljane, navodi se u novim smernicama.

Inače, dokument se sastoji od preporuka grupisanih u šest celina. Prva celina pokriva opštu politiku, druga pravna i regulatorna pitanja, treća tehnologije i tehničke zahteve, četvrta prozjumere i pristup tržištu, peta prozjumere i pristup mreži i šesta naknade, poreze i takse.

Cilj smernica je davanje saveta kreatorima politika u ugovornim stranama Energetske zajednice

Cilj smernica je pomognu kreatorima politika u ugovornim stranama Energetske zajednice u razvoju nacionalnih pravnih i regulatornih okvira koji pogoduju povećanju broja prozjumera i stvaranju uslova da krajnji kupci postanu proizvođači energije iz obnovljivih izvora za sopstvenu potrošnju, saopštio je Sekretarijat.

Nove smernice sadrže komentare dobijene u postupku javne rasprave, tokom koje su zainteresovane strane dostavile svoje stavove.

Posle objavljivanja smernica uslediće radionica o pravnom i regulatornom okviru i primerima najbolje prakse iz EU. Posebna pažnja biće posvećena razvoju uslova za energetske zadruge, saopštio je sekretarijat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

30. septembar 2020. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

30. septembar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

30. septembar 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

30. septembar 2020. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu