Električna energija

Energetska zajednica objavila smernice za integraciju prozjumera u mrežu

energetska zajednica smernice prozjumeri

Slika: Pixabay

Objavljeno

30.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice objavio je nove smernice za regulisanje integracije prozjumera – proizvođača i potrošača električne energije iz obnovljivih izvora, u energetske mreže.

Smernice za integraciju prozjumera u mrežu sadrže i najnovije regulatorne promene iz EU paketa Čista energija za sve Evropljane, koji će uskoro usvojiti i Energetska zajednica.

Sekretarijat je 2018. objavio prve smernice o prozjumerima – Smernice o povezivanju prozjumera na mrežu, koje će sada biti zamenjene ovim novim dokumentom.

Smernice donose preporuke koje su grupisane u šest celina

Novi dokument donosi izmene koje usklađuju smernice sa terminologijom i novim odredbama o sopstvenoj potrošnji obnovljivih izvora iz EU paketa Čista energija za sve Evropljane, navodi se u novim smernicama.

Inače, dokument se sastoji od preporuka grupisanih u šest celina. Prva celina pokriva opštu politiku, druga pravna i regulatorna pitanja, treća tehnologije i tehničke zahteve, četvrta prozjumere i pristup tržištu, peta prozjumere i pristup mreži i šesta naknade, poreze i takse.

Cilj smernica je davanje saveta kreatorima politika u ugovornim stranama Energetske zajednice

Cilj smernica je pomognu kreatorima politika u ugovornim stranama Energetske zajednice u razvoju nacionalnih pravnih i regulatornih okvira koji pogoduju povećanju broja prozjumera i stvaranju uslova da krajnji kupci postanu proizvođači energije iz obnovljivih izvora za sopstvenu potrošnju, saopštio je Sekretarijat.

Nove smernice sadrže komentare dobijene u postupku javne rasprave, tokom koje su zainteresovane strane dostavile svoje stavove.

Posle objavljivanja smernica uslediće radionica o pravnom i regulatornom okviru i primerima najbolje prakse iz EU. Posebna pažnja biće posvećena razvoju uslova za energetske zadruge, saopštio je sekretarijat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

30. septembar 2020. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

30. septembar 2020. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

30. septembar 2020. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

30. septembar 2020. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori