Električna energija

Energetska zajednica objavila smernice za integraciju prozjumera u mrežu

energetska zajednica smernice prozjumeri

Slika: Pixabay

Objavljeno

30.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice objavio je nove smernice za regulisanje integracije prozjumera – proizvođača i potrošača električne energije iz obnovljivih izvora, u energetske mreže.

Smernice za integraciju prozjumera u mrežu sadrže i najnovije regulatorne promene iz EU paketa Čista energija za sve Evropljane, koji će uskoro usvojiti i Energetska zajednica.

Sekretarijat je 2018. objavio prve smernice o prozjumerima – Smernice o povezivanju prozjumera na mrežu, koje će sada biti zamenjene ovim novim dokumentom.

Smernice donose preporuke koje su grupisane u šest celina

Novi dokument donosi izmene koje usklađuju smernice sa terminologijom i novim odredbama o sopstvenoj potrošnji obnovljivih izvora iz EU paketa Čista energija za sve Evropljane, navodi se u novim smernicama.

Inače, dokument se sastoji od preporuka grupisanih u šest celina. Prva celina pokriva opštu politiku, druga pravna i regulatorna pitanja, treća tehnologije i tehničke zahteve, četvrta prozjumere i pristup tržištu, peta prozjumere i pristup mreži i šesta naknade, poreze i takse.

Cilj smernica je davanje saveta kreatorima politika u ugovornim stranama Energetske zajednice

Cilj smernica je pomognu kreatorima politika u ugovornim stranama Energetske zajednice u razvoju nacionalnih pravnih i regulatornih okvira koji pogoduju povećanju broja prozjumera i stvaranju uslova da krajnji kupci postanu proizvođači energije iz obnovljivih izvora za sopstvenu potrošnju, saopštio je Sekretarijat.

Nove smernice sadrže komentare dobijene u postupku javne rasprave, tokom koje su zainteresovane strane dostavile svoje stavove.

Posle objavljivanja smernica uslediće radionica o pravnom i regulatornom okviru i primerima najbolje prakse iz EU. Posebna pažnja biće posvećena razvoju uslova za energetske zadruge, saopštio je sekretarijat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Budimir (HROTE): Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

30. septembar 2020. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir

Metsamor Nuclear Power Plant surrounded by high mountains in Armenia

Francuski EDF plasirao prve zelene obveznice za nuklearnu energiju u Evropi

30. septembar 2020. - EDF je upravo prikupio milijardu evra za produženje rada nuklearnih elektrana od prodaje zelenih obveznica, prvih te vrste u Evropi

federacija bih vlada cena struje ugrozena sigurnost snabdevanja

Vlada Federacije BiH: Struja bi trebalo da poskupi 60 odsto

30. septembar 2020. - Vlada Federacije BiH donela je danas odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdevanja električnom energijom za 2024.

canu akademija energetika epcg cges cedis

Državne energetske kompanije dogovorile saradnju sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti

30. septembar 2020. - Memorandumom su potpisale Elektroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski elektrodistributivni sistem