Otpad

Sombor sprema izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom

Sombor upravljanje otpadom

Foto: Pixabay/Pexels

Objavljeno

17.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Sombor je od države dobio 1,6 miliona dinara, dok su gradske vlasti obezbedile 400.000 dinara za finansiranje tehničke kontrole projekta za građevinsku dozvolu za regionalni centar za upravljanje otpadom.

Izgradnjom Regionalnog centra Rančevo, Sombor će uspostaviti sistem upravljanja komunalnim otpadom koji obuhvata minimizaciju stvaranja otpada, kao i kontrolu tokova i količine otpada, recikliranje otpada, i njegovu ponovnu upotrebu, bezbedno odlaganje nereciklabilnog dela, saniranje i zatvaranje postojećih divljih smetlišta, i dobijanje alternativnih goriva iz otpada.

Centar će koristiti mehaničko-biološki tretman komunalnog otpada, prvi takve vrste u Srbiji

Projekat r egionalnog centra za upravljanje otpadom, koji će u okviru prerade koristiti mehaničko-biološki tretman komunalnog otpada, prvi je ovakve vrste u Srbiji, ali i širem okruženju, navodi se u sopštenju na sajtu Grada Sombora.

Regionalni centar za upravljanje otpadom predstavlja prioritet i preduslov zaštite životne i društvene sredine, čijom izgradnjom će se dobiti primeren način upravljanja otpadom u skladu sa evropskim standardima, saopšteno je.

Sredstva su dodeljena na konkursu za sufinansiranje sistema upravljanja otpadom

Sredstva dodeljuje Ministarstvo zaštite životne sredine putem javnog konkursa za sufinansiranje realizacije projekata izgradnje sistema upravljanja otpadom, a ugovor o dodeli 1,6 miliona dinara je u Beogradu potpisala gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Somboru je za centar za upravljanje otpadom namenjeno ukupno 40,5 miliona dinara

Polovinom 2019. godine, Sombor i još tri grada u Srbiji su odabrani za dodelu ukupno skoro 100 miliona dinara iz državnog Zelenog fonda za uspostavljanje i razvoj regionalnih centara za upravljanje otpadom, od čega je Somboru namenjeno čak 40,5 miliona dinara.

Ostale tri lokalne samouprave koje su ispunili uslove konkursa su Pirot, Novi Sad i Nova Varoš, navodi se u ranijim izveštajima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

17. avgust 2020. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

17. avgust 2020. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

17. avgust 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

17. avgust 2020. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.