OIE

Vinex Etil otvorio elektranu na biogas snage 2,2 MW kod Zrenjanina

Vinex-Etil-elektrana-na-biogas-Lukicevo-Zrenjanin

Slika: Elektrana u Lukićevu (Grad Zrenjanin)

Objavljeno

18.06.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

18.06.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kompanija Vinex Etil pustila je u rad biogasno kogenerativno postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije u Lukićevu, pored Zrenjanina.

U novo postrojenje snage 2,2 MW investirano je 4,8 miliona evra.

Goran Ilić, vlasnik firme Vinex Etil, izjavio je da će se toplotna energija koristiti za proizvodnju bioetanola, odnosno medicinskog etil alkohola, a električna energija će se prodavati. Korišćenje biogasa znači da će se smanjiti upotreba fosilnih goriva za proizvodnju električne i toplotne energije.

Toplotna energija koristiće se za proizvodnju bioetanola, a električna energija će se prodavati

Prema rečima Ilića, osim ekonomskih koristi, biogasna elektrana će doprineti zaštiti životne sredine. Inače, na istoj lokaciji gde se nalazi ovo postrojenje, Vinex Etil već ima farmu krava i fabriku bioetanola.

Nusproizvodi sa farme i iz destilerije biće korišćeni kao sirovina za biogasnu elektranu

Svi nusproizvodi sa farme i iz destilerije biće korišćeni kao sirovina za proizvodnju toplotne i električne energije, naveo je Ilić.

Svečanom otvaranju postrojenja prisustvovao je i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. On je rekao da je ovo odličan primer kako treba da izgleda moderna zadruga, odnosno farma u selu. Janjić  tvrdi da će se ovaj način rešiti i problem neprijatnih mirisa iz pogona firme Vinex Etil u Lukićevu.

U blizini Zrenjanina otvorena je i jedna od prvih biogasnih elektrana u regionu. Pogon je oktobra 2016. izgradila firma Bioelektra u selu Botoš.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija francuska kriticne sirovine nuklearna energija otpad makron vucic

Francuska i Srbija potpisale pet sporazuma za kritične sirovine, otpad i energetiku

18. jun 2020. - Dogovorena saradnja u vezi sa nuklearnom energijom, potpisani ugovori o kreditu za EMS i gradnji postrojenja za prećišćavanje otpadnih voda

coldplay, odzivost, turneja Music of the Spheres

Coldplay smanjio ugljenični otisak svetske turneje za 59 odsto

18. jun 2020. - Britanski bend Coldplay pokazao je kroz niz inovativnih poteza i mera da je održivost muzičke industrije moguća

damir miljevic bih solar energetska tranzicija

Država blokira domaćinstva i privredu da koriste solarnu energiju u BiH

18. jun 2020. - Damir Miljević je naglasio da je veliki problem BiH i što se nije ozbiljno krenulo u dijalog o zatvaranju rudnika i termoelektrana na ugalj

kina solar vetar rekord ciljevi

Kina je 6,5 godina pre roka dostigla ciljeve za solar i vetar

18. jun 2020. - Do kraja jula dostigla je ukupni instalisani kapacitet za proizvodnju električne energije u vetroparkovima i solarnim elektranama od 1.200 GW