OIE

Vinex Etil otvorio elektranu na biogas snage 2,2 MW kod Zrenjanina

Vinex-Etil-elektrana-na-biogas-Lukicevo-Zrenjanin

Slika: Elektrana u Lukićevu (Grad Zrenjanin)

Objavljeno

18.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Vinex Etil pustila je u rad biogasno kogenerativno postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije u Lukićevu, pored Zrenjanina.

U novo postrojenje snage 2,2 MW investirano je 4,8 miliona evra.

Goran Ilić, vlasnik firme Vinex Etil, izjavio je da će se toplotna energija koristiti za proizvodnju bioetanola, odnosno medicinskog etil alkohola, a električna energija će se prodavati. Korišćenje biogasa znači da će se smanjiti upotreba fosilnih goriva za proizvodnju električne i toplotne energije.

Toplotna energija koristiće se za proizvodnju bioetanola, a električna energija će se prodavati

Prema rečima Ilića, osim ekonomskih koristi, biogasna elektrana će doprineti zaštiti životne sredine. Inače, na istoj lokaciji gde se nalazi ovo postrojenje, Vinex Etil već ima farmu krava i fabriku bioetanola.

Nusproizvodi sa farme i iz destilerije biće korišćeni kao sirovina za biogasnu elektranu

Svi nusproizvodi sa farme i iz destilerije biće korišćeni kao sirovina za proizvodnju toplotne i električne energije, naveo je Ilić.

Svečanom otvaranju postrojenja prisustvovao je i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. On je rekao da je ovo odličan primer kako treba da izgleda moderna zadruga, odnosno farma u selu. Janjić  tvrdi da će se ovaj način rešiti i problem neprijatnih mirisa iz pogona firme Vinex Etil u Lukićevu.

U blizini Zrenjanina otvorena je i jedna od prvih biogasnih elektrana u regionu. Pogon je oktobra 2016. izgradila firma Bioelektra u selu Botoš.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

coldplay-turneja-emisije-co2

Coldplay smanjuje emisije CO2 na svetskoj turneji uz pomoć kinetičke energije publike

15 октобра 2021 - Bend će koristiti solarne panele, biogorivo, mobilnu punjivu bateriju, kao i specijalni pod kojim će se kinetička energija koju proizvode pokreti publike pretvarati u struju za nastup.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

solarni-paneli-HEP-elektrane

HEP gradi 168 MW solarnih elektrana u saradnji sa gradovima i opštinama

14 октобра 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) je potpisala sporazume o razvoju još sedam solarnih elektrana. ukupne snage 60 MW i procenjene vrednosti 380 miliona kuna.

Ivicom kod Kuceva drugu vetroelektranu Srbiji

Ivicom će kod Kučeva izgraditi svoju drugu vetroelektranu u Srbiji

14 октобра 2021 - Austrijski Ivicom namerava da pored svog vetroparka u izgradnji instalira još jednu celinu, kapaciteta 150 megavata, u opštini Kučevo