OIE

Vinex Etil otvorio elektranu na biogas snage 2,2 MW kod Zrenjanina

Vinex-Etil-elektrana-na-biogas-Lukicevo-Zrenjanin

Slika: Elektrana u Lukićevu (Grad Zrenjanin)

Objavljeno

18.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Vinex Etil pustila je u rad biogasno kogenerativno postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije u Lukićevu, pored Zrenjanina.

U novo postrojenje snage 2,2 MW investirano je 4,8 miliona evra.

Goran Ilić, vlasnik firme Vinex Etil, izjavio je da će se toplotna energija koristiti za proizvodnju bioetanola, odnosno medicinskog etil alkohola, a električna energija će se prodavati. Korišćenje biogasa znači da će se smanjiti upotreba fosilnih goriva za proizvodnju električne i toplotne energije.

Toplotna energija koristiće se za proizvodnju bioetanola, a električna energija će se prodavati

Prema rečima Ilića, osim ekonomskih koristi, biogasna elektrana će doprineti zaštiti životne sredine. Inače, na istoj lokaciji gde se nalazi ovo postrojenje, Vinex Etil već ima farmu krava i fabriku bioetanola.

Nusproizvodi sa farme i iz destilerije biće korišćeni kao sirovina za biogasnu elektranu

Svi nusproizvodi sa farme i iz destilerije biće korišćeni kao sirovina za proizvodnju toplotne i električne energije, naveo je Ilić.

Svečanom otvaranju postrojenja prisustvovao je i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. On je rekao da je ovo odličan primer kako treba da izgleda moderna zadruga, odnosno farma u selu. Janjić  tvrdi da će se ovaj način rešiti i problem neprijatnih mirisa iz pogona firme Vinex Etil u Lukićevu.

U blizini Zrenjanina otvorena je i jedna od prvih biogasnih elektrana u regionu. Pogon je oktobra 2016. izgradila firma Bioelektra u selu Botoš.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

18. jun 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

18. jun 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 608 MW

18. jun 2020. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

18. jun 2020. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.