OIE

Girisim Elektrik će graditi solarnu elektranu Oslomej u Severnoj Makedoniji

Girisim-Elektrik solarna elektrana

Potpisivanje ugovora o gradnji (Vlada Severne Makedonije)

Objavljeno

29.11.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2019.

Komentari

0

Podeli

Državna kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM – bivši ELEM) i turska kompanija Girisim Elektrik potpisali su ugovor za izgradnju solarne elektrane Oslomej snage 10 MW. Ulaganje u fotonaponsku elektranu procenjeno je na 6,9 miliona evra.

Ugovor su potpisali Vasko Kovačevski, predsednik Upravnog odbora i generalni direktor ESM-a, i Muhittin Behic Harmanli, predsednik kompanije Girisim Elektrik. Potpisivanju su, kako je saopštila Vlada Severne Makedonije, prisustvovali Kočo Angušev, vicepremijer, i Krešnik Bekteši, ministar ekonomije.

Kovačevski je rekao da se na međunarodni tender prijavilo 17 kompanija, a nakon evaluacije u skladu sa uslovima iz tenderske dokumentacije u uži izbor ušlo je osam kompanija.

Projekat će biti finansiran kreditom EBRD-a od 5,9 miliona evra, dok će milion evra obezbediti ESM

Prema ugovoru, solarna elektrana mora biti instalirana za deset meseci, dok bi proizvodnja električne energije trebalo da krene na jesen 2020. godine, rekao je Kovačevski. Projekat će, kako je naveo, biti finansiran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 5,9 miliona evra, dok će milion evra obezbediti ESM iz sopstvenih izvora.

Turska kompanija izgradila je najveću fotonaponsku elektranu u Alžiru, instalirane snage 1.200 MW

Muhittin Behic Harmanli, predsednik turske kompanije Girisim Elektrik, izjavio je da kompanija, osim u Turskoj, posluje u još sedam zemalja, i naveo da je najveću fotonaponsku elektranu u Alžiru, instalirane snage od 1.200 MW, izgradila ova kompanija. U Turskoj je Girisim Elektrik učestvovao u izgradnji brojnih elektrana na obnovljive izvore energije, naveo je Harmanli.

Inače, solarna elektrana Oslomej biće izgrađena na području iscrpljenog rudnika lignita.

Severna Makedonija trenutno sprovodi dve tenderske procedure za izgradnju solarnih elektrana snage 62 MW za koje je podneto ukupno 126 ponuda. Zemlja, inače, ima solarne kapacitet snage 18,4 MW, a novi model za investiranje u ovaj sektor predviđa izgradnju još 200 MW do kraja 2021. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

29. novembar 2019. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

29. novembar 2019. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

29. novembar 2019. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

29. novembar 2019. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik