Električna energija

Siemens i HOPS potpisali ugovor vredan 14,1 milona evra u okviru projekta Sincro.Grid

Siemens Hrvatska

Predstavnici kompanije Siemens Hrvatska i HOPS-a

Objavljeno

27.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS) i kompanija Siemens Hrvatska potpisali su ugovor o izgradnji SVC postrojenja u TS Konjsko, vredan 104,9 miliona kuna (oko 14,1 milion evra), koji se odnosi na ugradnju opreme za upravljanje tokovima reaktivne snage u južnom delu hrvatske prenosne mreže. Ugovor je deo implementacije evropskog projekta naprednih mreža Sincro.Grid.

Ugovor, sa rokom izvršenja od 24 meseca, je u ime HOPS-a potpisao Tomislav Plavšić, predsednik Uprave, a u ime kompanije Siemens Hrvatska predsednica Uprave, Medeja Lončar, direktor Smart Infrastructure Hrvatska, Krunoslav Brekalo i šefica finansija Smart Infrastructure Hrvatska, Nataša Novosad.

Sklapanje ovog ugovora moguće je smatrati završnim delom priprema, pa sada sledi implementacija SINCRO.GRID projekta

Ugovor obuhvata izradu dokumentacije za proizvodnju, transport, ugradnju i puštanje u pogon statičkog kompenzatora (SVC) snage 250 MVAr po sistemu ključ u ruke. Sklapanje ovog najznačajnijeg ugovora moguće je smatrati završnim delom priprema, pa sada sledi implementacija SINCRO.GRID projekta, saopštio je HOPS.

Sincro.Grid je trenutno HOPS-ov najveći investicioni projekt koji se nalazi u fazi implementacije.

Zbog kompleksnosti projekta kako u vidu predloženih modernih tehničkih rešenja (VSR, SVC, DTR, VCBCC) tako i u broju lokacija na kojima su planirane aktivnosti (TS Konjsko, TS Melina, TS  Mraclin, DV 220 kV Brinje-Konjsko, DV 220 kV Senj-Melina, DV 220 kV Zakučac-Konjsko, NDC) Sincro.Grid projekt je podeljen na šest nabavki ili ugovora značajnije vrednosti, a sve u cilju fleksibilnijeg i efikasnijeg upravljanja projektom, izjavio je Tomislav Plavšić, predsednik Uprave HOPS-a.

U okviru projekta Sincro.Grid, krajem avgusta HOPS i Siemens Hrvatska potpisali su ugovor vredan oko 36.5 miliona kuna (4,93 miliona evra).

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

27. novembar 2019. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada

Slovenackoj termoelektrani TES zatvaranje vec u naredne tri godine

Slovenačkoj termoelektrani TEŠ preti zatvaranje već u naredne tri godine

27. novembar 2019. - Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je da će se jedina termoelektrana na ugalj u zemlji i pripadajući rudnik verovatno zatvoriti pre roka

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

27. novembar 2019. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

27. novembar 2019. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine