Električna energija

Siemens i HOPS potpisali ugovor vredan 14,1 milona evra u okviru projekta Sincro.Grid

Siemens Hrvatska

Predstavnici kompanije Siemens Hrvatska i HOPS-a

Objavljeno

27.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.11.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS) i kompanija Siemens Hrvatska potpisali su ugovor o izgradnji SVC postrojenja u TS Konjsko, vredan 104,9 miliona kuna (oko 14,1 milion evra), koji se odnosi na ugradnju opreme za upravljanje tokovima reaktivne snage u južnom delu hrvatske prenosne mreže. Ugovor je deo implementacije evropskog projekta naprednih mreža Sincro.Grid.

Ugovor, sa rokom izvršenja od 24 meseca, je u ime HOPS-a potpisao Tomislav Plavšić, predsednik Uprave, a u ime kompanije Siemens Hrvatska predsednica Uprave, Medeja Lončar, direktor Smart Infrastructure Hrvatska, Krunoslav Brekalo i šefica finansija Smart Infrastructure Hrvatska, Nataša Novosad.

Sklapanje ovog ugovora moguće je smatrati završnim delom priprema, pa sada sledi implementacija SINCRO.GRID projekta

Ugovor obuhvata izradu dokumentacije za proizvodnju, transport, ugradnju i puštanje u pogon statičkog kompenzatora (SVC) snage 250 MVAr po sistemu ključ u ruke. Sklapanje ovog najznačajnijeg ugovora moguće je smatrati završnim delom priprema, pa sada sledi implementacija SINCRO.GRID projekta, saopštio je HOPS.

Sincro.Grid je trenutno HOPS-ov najveći investicioni projekt koji se nalazi u fazi implementacije.

Zbog kompleksnosti projekta kako u vidu predloženih modernih tehničkih rešenja (VSR, SVC, DTR, VCBCC) tako i u broju lokacija na kojima su planirane aktivnosti (TS Konjsko, TS Melina, TS  Mraclin, DV 220 kV Brinje-Konjsko, DV 220 kV Senj-Melina, DV 220 kV Zakučac-Konjsko, NDC) Sincro.Grid projekt je podeljen na šest nabavki ili ugovora značajnije vrednosti, a sve u cilju fleksibilnijeg i efikasnijeg upravljanja projektom, izjavio je Tomislav Plavšić, predsednik Uprave HOPS-a.

U okviru projekta Sincro.Grid, krajem avgusta HOPS i Siemens Hrvatska potpisali su ugovor vredan oko 36.5 miliona kuna (4,93 miliona evra).

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

he-dabar-dokapitalizacija-odluka-het

Odložena odluka o dokapitalizaciji HET-a za gradnju HE Dabar

24 јануара 2022 - Dorađeni predlog koncepta dokapitalizacije bi prema najavama iz HET-a trebalo da bude spreman najkasnije tokom sledećeg meseca.

Konferencija Privreda Srbije na trzistu elektricne energije, Beograd 22. februar 2022. godine

Konferencija Privreda Srbije na tržištu električne energije održava se 22. februara u Beogradu

20 јануара 2022 - 22. februara u Beogradu portal Balkan Green Energy News organizuje konferenciju o perspektivama tržišta električne energije u Srbiji u narednih nekoliko godina, kao i o novim ulogama učesnika na tržištu.

Axpo-Poljska-PPA-solar

Švajcarski Axpo potpisao ugovor o otkupu struje iz 300 MWp solara u Poljskoj

19 јануара 2022 - Axpo Polska preuzeće svu proizvodnju iz ovih solarnih elektrana od 2022. do 2026. godine, kao i balansnu odgovornost.

Medunarodne institucije Vlade Srbije odlaze primenu Zakona OIE

Međunarodne institucije tražile od Vlade Srbije da ne odlaže primenu Zakona o korišćenju OIE

19 јануара 2022 - Reagujući na zahteve EMS-a i EPS-a, tri međunarodne institucije navode da bi Srbija promenom Zakona o korišćenju OIE izneverila investitore